Без взаимодействие с общината обричаме сезона

0
65


„В Каварна от туристическия бранш, като говорим за подготовка за летния сезон, сме изправени пред много проблеми. На първо място имаме нужда от сигурност, каквато не виждаме от кмета и общинската администрация. Не виждаме партньор в местната власт. Започват втори мандат, а през първия не е имало събиране на туристическия бранш преди или след сезона, да направим общ анализ, да набележим мерки. Напротив, атакувани сме с административни актове ежедневно”, каза Деян Дуков, ресторантьор и хотелиер в Каварна.

„Туристическият продукт, който предлагаме, е зависим от дребни, но важни неща. Туристите, които са настанени в морската зона, нямат превоз до града – нито градски транспорт, нито таксита. Те започват да се отегчават. Моята прогноза е за слаб туристически сезон, точно заради такива неуредици в град Каварна.Ние като като бранш постоянно се обръщаме към общината, неотдавна пратихме писма, на които беше отговорено, че поради високата ангажираност нямат време за среща с нас. И на други писма, които пращаме за конкретни проблеми, ни се отговаря формално”, добави Дуков.

Според него, над 20-ина са бизнесмените в туристическия бранш. „Как да започнем подготовка за летния сезон, когато си партнираме с общината за тротоарно право и други разрешения. Нямаме сигурност. Ежедневно ни се връчват заповеди за събаряне на обекти.В края на миналата седмица в морската зона на Каварна нямаше нито едно работещо заведение”, обяснява бизнесменът. „За разлика от Каварна, туристическият бизнес в общините Балчик и Шабла се развива много добре”, каза още той.

„Много ползотворно беше участието на община Каварна в 40-ото издание на туристическото изложение „Ваканция & Спа Експо”, което се проведе в София. Ние участваме традиционно в тази борса и в туристическата борса в Букурещ. Общината представя туристическите услуги в общината, културния календар, исторически обекти, местни забележителности. Представихме на щанда и рекламни материали на около 15 туристически фирми – основно хотелиерство и ресторантьорство, както и винопроизводителна фирма”, каза Петър Михайлов, началник отдел „Туризъм и култура” в общината. „Щандът, който предостави Министреството на туризма, беше за общини и по време на изложението ние обменихме опит. Имаше няколко типа посетители на борсата – физически лица, които искат сами да си организират почивката, както и туроператори, всички искаха информация”, добави той. „Община Каварна се подготвя усилено за предстоящия туристически сезон. Текат ремонти по инфраструктура, свързана с туризма”, каза още Михайлов.

Снимка – морската зона в Каварна





Източник 24часа