Атанас Атанасов призова президента да оттегли указа си за гласуване на предложения от Мария Габриел състав на кабинет

0
49



Президентът Румен Радев да оттегли указа си за гласуване състав на кабинет, предложен от Мария Габриел днес, а председателят на парламента да не включва гласуването му в дневния ред на Народното събрание – това призова на брифинг лидерът на “Демократи за силна България” (ДСБ) Атанас Атанасов, който е един от лидерите в коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ). В пресконференция след заседание на парламентарната група участваха лидерите на коалицията ПП-ДБ. На брифинга присъстваха и министрите, които са представители на ПП-ДБ в проектокабинета.

Господин президент, половината от хората, които са посочени от Вас като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме Ви да оттеглите указа си, заяви Атанасов.

Той призова председателят на парламента да не включва в дневния ред на Народното събрание точка за избор на ново правителство, защото “това е скандал и нарушение на Конституцията”. 

Такъв прецедент в най-новата българска история не имало, коментира Атанасов. Той посочи, че през целия период на преговори са били изключително добронамерени, водени от желанието си да създадат ново правителство на България. Голямата част от българското общество не желае предсрочни избори, каза Атанасов. 

Председателят на “Да, България” Христо Иванов от своя страна заяви, че са били готови да преговарят с ГЕРБ-СДС, докато стигнат до решение. По думите му през цялото време преговорите са били добронамерени. Ние търсихме компромиси, Пеевски и Борисов развалиха всичко, каза председателят на “Да, България”. 

Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които гарантират роля на “Движението за права и свободи” и на г-н Пеевски специално на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с две трети мнозинство, каза Христо Иванов. Той допълни, че са били предлагани текстове, според които само “ярко евроатлантически партии” ще могат да участват във формирането на тези мнозинства, което, според Иванов, е било насочено към това да се подсигури роля на ДПС.

В петък, когато видяха, че това няма да могат да го договорят с нас и разбраха, че не могат да взривят процеса на това основание, те започнаха да търсят всякакви други поводи да взривят процеса. Тогава отказаха да продължат разговорите на експертно ниво по отношение на законодателната програма, обясни Христо Иванов. Той посочи, че процесът на преговори е бил прекъсван няколко пъти и напускан без обяснения защо.

Ние нямаме подписано споразумение, те не могат да ви покажат подписано споразумение, категоричен бе Иванов. Той настоя, че от ГЕРБ-СДС са прекъснали преговорите днес, без да има нужда от това, тъй като това е първият ден от седемдневния срок на проучвателния мандат. 

Републиката се връща с гръм и трясък в най-дълбоката вода на правителствената криза и то не по наша вина, и не по наша воля, добави Христо Иванов.
 



Източник БТА