Голямото слънчево петно ​​AR3590 е толкова опасно, колкото изглежда. Късно вечерта на 21 февруари @ 2307 UTС, активният регион произведе мощно слънчево изригване от клас X1.9, с късовълново радиозатъмнение над западните САЩ и Тихия океан.

Няколко часа по-късно астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали още едно силно изригване на 22 февруари @ 0607 UTС  с голяма интензивност – Х1.7 (R3) – отново от слънчево петно ​​AR3590.

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?
Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика магнитна буря на 24-26-ти февруари 2024 г. За сега прогнозите са за средна по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че е възможно да се усили до G3 клас.

Към този момент се извършват допълни изчисления!

(Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.)

Астрономите предупреждават, че въпросното изригване, ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по съвета.

Нека да припомним, че магнитните  бури са разделени на пет категории – G1 “слаб”, G2 “среден”, G3 “силен”, G4 “много силен” и G5 “изключително силен”.
Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря? 
Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?
При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Изригване от максимален клас на Слънцето. Учените се опитват да разберат как това ще се отрази на благосъстоянието на зависимите от времето хора, съобщава МИР 24.

Според експерти избухването не е предизвикало магнитни бури. Те смятат, че това се е случило от другата страна на слънчевия диск и последствията не застрашават Земята. Но е възможно ситуацията да се промени.  https://www.meteobalkans.com/