АРЕСТУВАХА БИЗНЕСМЕНА ОТ ДОБРИЧ АНТОН ПРОДАНОВ

0
4219

 

В Добрич бе проведена спецакция от следователи на Специализираната прокуратура, служители на ДАНС, ГДБОП и Областната дирекция на МВР в Добрич. Специално за това пристигна зам.-главният прокурор Иван Гешев.

 

„От сутринта в Добрич, Варна и София се провеждат действия по разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления. Става въпрос за досъдебно производство, образувано от началото на годината за организирана престъпна група, осъществяваща данъчни престъпления. Към момента се работи с четири лица. Най-вероятно днес или утре същите ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми: единият като ръководител, а вероятно всички останали като извършители на престъпления, с първоначална щета 300 000 лева. Това е първоначална квалификация и колегите предполагат, че след съответните експертизи щетата ще нарасне съществено. Лицето, което ръководи групата, е в голяма степен емблематично за Добрич. Осъждано е за данъчни престъпления и явно продължава да върши същото“, заяви пред журналисти Иван Гешев. Запитан дали става въпрос за Антон Проданов, основния свидетел по делото срещу бившия депутат Живко Мартинов, известно още като „Суджукгейт“, прокурор Гешев отговори утвърдително, но подчерта, че между двете неща няма никаква връзка.

Според Иван Гешев, ситуацията в Добрич не е добра и трябва да се подобри. „Държавата трябва да застане по-сериозно на мястото си, защото в града се водят някакви противоборства между някакъв бизнес и три криминални групировки. Прокуратурата също носи вина за това нещо. Защото държавата, в лицето на прокуратурата, не са достатъчно активни и наблюдават в голямата степен безучастно това, което се случва в града. Извършват се различни неща, с които се решават междуличностни проблеми и всичките са недостатъчно разследвани и недостатъчно внимателно проверявани“, коментира още Гешев.

Антон Проданов има сериозен бизнес и в София. Ръководи търговски дружества, управлява заведения и парадира с политическа партия. Членовете на престъпната му група не са само от Добрич. Според прокурор Гешев, Проданов е бил задържан или във Варна, или в Албена, където е бил на почивка. Според очевидци, Проданов бил задържан в Албена пред съпругата си, която колабирала и се наложило да бъде извикана линейка. По-късно спец частите обградиха луксозната къща в Добрич, в която Проданов пребивава, когато не е в София. Обиските продължават, каза прокурор Гешев. Проверяват се над 12 адреса. Предстои да се обобщи какво е намерено и дали може да се ползва, каква стойност ще има за досъдебното производство.

Става въпрос за данъчни престъпления – основно за избягване и неплащане на ДДС, обясни зам.-главният прокурор. Той отказа да разкрие схемата, но не отрече, че са замесени кухи фирми и подставени лица. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST