Антитерористично учение се състоя на територията на Шуменския университет

0
64



Антитерористично учение се състоя днес на територията на корпус три на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. Целта на практическото обучение е да подготвим полицейския състав за бърза и адекватна реакция при възникване на кризисни и напрегнати ситуации, каза преди учението директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов, като благодари на ръководството на висшето учебно заведение за възможността да се проведе днешното занятие и уточни, че в него участват основно екипи на ОД на МВР в Шумен, както и на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, на Центъра за спешна медицинска помощ и Българския Червен кръст (БЧК). 

„Професионалното обучение е процес, който трябва да се подобрява непрекъснато. Именно това е целта на днешното занятие. Основната задача е да проведем адекватни действия на терен. Също така от голямо значение е добрата координация между структурните звена и взаимодействието с всички останали структури, които имат функции и задачи при възникване на подобна ситуация. Освен тези структури на терен ще участват и над 60 статисти, които са преминали обучение и инструктаж за безопасно поведение по време на цялото мероприятие“, отбеляза Гендов.  

„Тематиката на обучението е активен стрелец. Това ще бъде извършител, който ще влезе в сградата и ще открие огън по гражданите, които се намират вътре. Мотивите му за действията му ще бъдат в процес на изясняване. По всяка вероятност той ще се барикадира в едно от помещенията, заедно с други задържани хора, блокирани с него. Ще проведем тактически действия по преговори, за да бъде изведен безопасно извън сградата. Ако има пострадали, те също ще бъдат изведени, за да минимизираме щетите колкото може повече“, каза в аванс Гендов.  

По думите му е важно да се проведат добри тактически действия, както по локализиране, задържане и извеждане на извършителя, така и щателна проверка на сградата, с цел издирване на други лица, които участват и подпомагат извършителя, включително за вещи и предмети, които могат да застрашат здравето и живота на гражданите, които се намират в сградата и в района. 

След като приключи учението ще оценим цялата ситуация на нашите действия, дали сме допуснали грешки и най-вече – ще изведем добри практики, които да ни послужат в бъдеще при подготовката на полицейската ни работа, допълни директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен. 



Източник БТА