Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели и трите златни медала на Световната купа в Баку, след като завърши на първо място във финала на обръчи и бухалки. По-рано днес грациите ни спечелиха титлата във финала на пет топки, а вчера те триумфираха в многобоя в столицата на Азербайджан.

Възпитаничките на Весела Димитров в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха оценка от 43.150 точки за изпълнението си с три обръча и два чифта бухалки, с което категорично заеха първото място, оставяйки зад себе си отборите на Италия и Беларус. Преди това златните момичета на България заслужиха 45.600 точки във финала на пет топки (36.700 за трудност и 8.900 за изпълнение), надигравайки ансамблите на Италия (44.550) и Азербайджан (44.000), които също се качиха на почетната стълбичка.

В първия ден на надпреварата в събота нашите играха фантастично и в двете композиция и получиха за изпълнението си с пет топки оценка от 45.550 точки, а за съчетанието с три обръча и два чифта бухалки – 42.600, като така с общ сбор от 88.150 точки съвсем заслужено се окичиха със златните медали. Така българският ансамбъл обра и трите възможни титли на Световната купа в Баку и затвърди ролята си на фаворит малко повече от два месеца преди началото на Олимпийските игри в Токио.

Още медали имаше за България и в индивидуалното, след като Боряна Калейн спечели златото във финала на лента с оценка 24.300, а Катрин Тасева завърши на трето място в същата дисциплина с 21.500 точки. По-рано днес Калейн спечели сребърен медал във финала на бухалки и бронзов във финала на топка.

По този начин България завършва Световната купа в Баку с общо осем медала – три златни медала за ансамбъла, пълен комплект за Боряна Калейн с титла във финала лента, сребърни отличия в многобоя и на бухалки и бронз във финала на топка, както и бронзов медал за Катрин Тасева във финала на лента. https://bgnes.bg/