Корея обяви напитката “Булгарис”, съдържаща Lactobacillus bulgaricus, за мощен бич срещу вируса

 

Млечната напитка “Булгарис”, съдържаща чудодейната бактерия Lactobacillus bulgaricus, бе обявена в Корея за мощен лек срещу коронавируса. След новината, на много места продуктът се изкупувал за часове, твърди DW.

В същото време, шефът на южнокорейска компания за производство на млечни продукти е подал оставка, след като полицията започна разследване на твърдението, че тяхна млечна напитка е ефективно средство в борбата срещу вируса.

Преди това на форум, организиран през април от Корейският институт за биомедицински изследвания, бяха представени резултатите от проучване на напитката „Булгарис“.

“Ние сме първата фирма в страната, която установи, че ферментиралите млечни продукти ефективно предотвратяват не само инфлуенца, но и Ковид-19”, обяви Парк Йон-су, ръководител на изследователския отдел на южнокорейската компания пред репортери.

По думите му, експериментите показали, че млякото “Bulgaris” обезврежда до 99,999% вируса H1N1 и до 77,8% от коронавируса. Тестовете обаче били проведени с клетъчни проби, взети от белодробна тъкан на маймуни, гласеше уточнението.

Съобщението доведе до ръст на продажбите на “Bulgaris”. По информация на вестник “Korea Herald”, на много места този продукт е свършил, а новината доведе до рязък скок на акциите на акциите на компанията-производител.

Междувременно южнокорейското Министерство на храните и лекарствата публикува изявление, в което се казва, че Namyang няма доказателства в подкрепа на твърдението си и обвини компанията за незаконно разпространение на подвеждаща информация.

Продуктът „Bulgaris“ съдържа бактериите лактобацилус булгарикус и лактобацилус ацидофилус в много по-голяма степен, отколкото някои други млечни продукти.

Доказано пробиотичната млечнокисела бактерия (лактобацилус) се отразява благоприятно при вирусна инфекция и е много полезна за човешкото здраве.

Namyang Dairy пусна на пазара продукта “Bulgaris” през 1991 г. след успешна рекламна кампания за предимствата на киселото мляко, съдържащото Лактобацилус Булгарикус, чиято родина е България.

Акцентът на маркетинговата стратегия на южнокорейската компания тогава наложи мита за България като страна на дълголетници, като бе подчертано, че причина за това е масовата консумация на кисело мляко.  https://lupa.bg/