Алеко Константинов е един от най-изявените български демократи, каза поетът Йордан Ефтимов в Одеса

0
57



Алеко Константинов е един от най-изявените български демократи. Това каза Йордан Ефтимов, поет и литературен критик, при отриването на паметната плоча на Алеко Константинов в Юридическия факултет на Одеския университет “И.И. Мечников”.  Сред неговите възгледи е ограничаването на правата на българския княз, той е срещу самодържавието, за максимална демокрация, добави Ефтимов.

Голямо постижение и радост е откриването на тази паметна плоча поради няколко причини, отбеляза Ефтимов. Първата е, че по този начин отново утвърждаваме връзката на българите, българската интелигенция и Одеса и Одеския университет. Когато Императорският новорусийски университет е създаден през 1865 г., той веднага се превръща в притегателно място за българите не само от Бесарабска България, но и от самата все още несвободна българска страна, обясни той. Повечето от големите българи, които при създаването на новата българска държава стават министри и заемат важни постове, са завършили Одеския университет, добави Ефтимов. Сред тях е Алеко Константинов, който прекарва в Николаев и Одеса шест години от своя живот. В рамките на тези шест години се изгражда неговата личност, която след това се превръща в пример за българите, каза поетът.

Докато е в Одеса, той свири на цигулка, но също така превежда големи руски поети като Лермонтов. Когато направихме тези разговори миналата година, много често ставаше дума за това, че човек може да бъде привърженик на голяма руска култура и да не е привърженик на руския империализъм, коментира Ефтимов.

Все още относително малко българи знаят, че той е първият значим български мислител, който е написал голям аргументиран текст срещу смъртното наказание, посочи той. Когато преди 20 години главният прокурор на България пише своята хабилитация за помилването, първият български мислител, който присъства в неговата хабилитация, е именно Алеко Константинов. Не става въпрос просто за един български юрист или писател, а за един мислител, каза Йордан Ефтимов.

Като председател на журито на международната награда за чуждестранен хуморист или сатирик, вече две години подред, въпреки че награждаваме друг писател, украинските сатирици и хумористи са основните конкуренти за наградата. Това е съвсем нормално в град, прочут със своя хумор.

Мястото на Алеко е тук по няколко причини и тази паметна плоча успяваме да я поставим благодарение и на ректора на университета, който е изявен юрист и може добре да прецени за каква личност става дума, каза още литературният критик.



Източник БТА