Авторите на “Игра на тронове” направиха вероятно най-якия сериал за тази година – “Задачата с три тела”

0
70


В класическата механика задачата с три тела касае вземането на първоначалните местоположения и скорости (или импулси) на три точкови частици и изчисляването на тяхното следващо движение според законите на Нютон и закона за всеобщото привличане.

Задачата представлява частен случай на задачата с n на брой тела. За разлика от задачата с две тела, тук в общия случай не съществуват решения във вида на затворени аналитични изрази и обикновено е нужно прилагането на числени методи.

Исторически, първата задача с три тела, която е изучавана подробно, включва Земята, Луната и Слънцето.

В разширен съвременен смисъл задачата с три тела се отнася за

всеки проблем в класическата механика или квантовата механика, който моделира движението на три частици

Повечето читатели биха се запитали защо с тези дълбокомислени математическо-физически разсъждения започва представянето на телевизионен сериал. Елементарно, Уотсън – така се казва най-очакваният сериал за 2024 г. – “Задачата с три тела”.

Той е направен от двама от авторите на “Война на тронове” Дейвид Бениоф и Д.Б.Уайт по цикъла произведения на китайския фантаст Лиу Цъсин “Спомени за миналото на Земята”.

Историята започва в Китай през 60-те години на ХХ век. Млада астрофизичка става свидетел как хунвейбините пребиват до смърт баща , защото отказва да приспособи законите на физиката към идеите на Мао Дзедун.

След това арестуват и самата нея и я пращат в концлагер. Там я привличат да работи за секретен държавен проект, където тя постига сериозни успехи. И взема вероятно най-важното решение в историята на Земята.

Неговите последствия стават ясни едва в наши дни, когато в цял свят започват да измират учени. Първият сезон на “Задачата с три тела” започна и завърши по Netflix и потвърди две неща. Първо,

няма как да има лош сериал, когато в саундтрека
му има парчета на Radiohead

Второ, сценаристите на “Игра на тронове” Дейвид Бениоф и Д.Б.Уайт постигат прекрасни резултати, когато имат качествен – готов и публикуван, материал, както бяха романите на Джордж Р. Р. Мартин от цикъла “Песен за лед и огън”.

Сега това им се получава със “Спомени за миналото на Земята”. Двамата сценаристи от “Игра на тронове” заедно с Александър Ву (“Истинска кръв”) дърпат яко на сънародниците на автора на поредицата романи Лиу Цъсин.

Китайците три пъти се опитаха да го екранизират – през 2022 г. излезе анимационният сериал по втората книга “Тъмна гора”, на следващата – сериал по първия роман “Задачата с три тела”, а някъде в килера на киностудията YooZoo Pictures вече девет години отлежава пълнометражен филм по “Задачата”, който очевидно е изключително неуспешен и по тази причина неподходящ за пускане по кината.

Дали “Задачата с три тела” ще стане новата “Игра на тронове” е а) рано; б) май никой не иска освен Netflix.

В кадрите и зад тях има бая познати лица от хита на НВО, който даде тон на теливизията през 10-те години на ХХI век, а музиката пак я пише Рамин Джавади (макар че главната тема този път не е толкова впечатляваща, като в “Троновете”).

С продукцията се занимава отново Дебора Райли, а в редовете на актьорите пак можем да видим Лиъм Кънингам, Джонатан Прайс и Джон Брадли, като тук-там се виждат и Конлет Хил и Марк Гетис.

В съдържателен смисъл историята си е напълно вестероска за нещо, което ужасно бавно се движи срещу човечеството, а хората се чудят какво да направят. Вярно – няма дракони, защото при раздялата те останаха в НВО. Но пък имаме Бенедикт Уонг в ролята на саркастично ченге. Но може да се каже със сигурност, че “Задачата с три тела”

няма да стане чак такъв тренд при сериалите

На първо място не му стига бюджет, често се включва някаква невзрачна анимация, която е под нивото дори на китайската, което не говори добре за стандартите на качество на авторите.

Освен това сериалът се вписва във вече съществуващия тренд за учените, етичните въпроси и синергията на знанието с вярата (Опенхаймер и това, което е сътворил, се споменават два пъти).

Но все пак за разлика от HBO, където новият сезон на “Истински детектив” се занимава именно с демонизацията на учените, Netflix засега не препоръчва да бягате от часовете.





Източник 24часа