Теменужките са едни от най-красивите и същевременно най-лесни за отглеждане цветя. Истината е, че бихме могли при желание и достатъчно грижи да им се радваме през цялата година. Много красиви и с богата цветова гама, теменужките са цветя, допринасящи за уюта в дома и красотата на всеки двор.

Въпреки че не са капризни за отглеждане, все пак има някои правила, които е добре да спазваме ако искаме да се радваме на едри и красиви цветове:

  1. Почвата трябва да бъде богата на хумус и е добре ако ги засаждаме в сандъчета да съобразяваме с това. Обогатяването на почвата с изгнили листа е особено важно преди засаждането им, а не след това. Дълбочината на сандъчетата трябва да най-малко 35-40 см.

2. Когато ги засаждаме трябва да се има предвид, че теменужките са устойчиви много на атмосферни условия, но преките слънчеви лъчи, особено в обедните часове могат да прегорят цветовете им. Затова е добре да се засаждат на по-сенчести места, огрявани от слънцето повече в сутрешните и следобедните часове.

3. Засяването на семената е най-добре да стане в ранната есен. Когато поникнат и укрепнат, разсада може да се разреди като се оставят по-силните растения. След първият цъфтеж изрежете растенията до 6-7 см.Така се стимулира образуването на нови пъпки и образуването на нова листна маса.

4. Поливането трябва да бъде на често и по малко. Почистването от изсъхнали цветове и листа е много важно за по-продължителното цъфтене на теменужките. Много често теменужките биват нападани от листни въшки и трябва ако се забележи отрано да бъдат напръскани с подходящия препарат.

Съществуват голямо разнообразие от сортове теменужки, които са различни по големина и цвят. Семената може да си купите от цветарските магазини, но ако имате някой от по-редките видове и искате да го размножите, може и сами да съберете семената им. Това става като наблюдавате семенните кутийки, особено в летните месеци, когато те вече са готови за разпръскване на семената. Важно е да уцелите момента, в който да съберете семената, защото веднъж разпръснати, вече не могат да се съберат. Преди да разпръсне семената си, семенната кутийка постепенно се отваря и когато е съвсем леко отворена, може да направите това. Събраните семена трябва да съхраните в хартиен плик до ранната есен, когато да засадите.

Ако искате да се радвате на теменужки през цялата година:

За цъфнали теменужки през лятото до есента – засейте семената през март под стъкло или у дома, а разсадете през през май.

За цъфнали теменужки през зимата до пролетта – засейте семената в началото на юли на сенчесто място , а разсадете през есента.

Начало