Сезонът на ягодите е в разгара си, плодовете вече са се появили по рафтовете навсякъде. Време е да приготвите сладко от ягоди. Този уютен деликатес от детството е страхотен сам по традиционни рецепти. Но не е нужно да следвате традициите, но се впуснете в експерименти, добавяйки подправки, алкохол и други съставки към сладкото. Споделяме рецепти за необичайни сортове сладко от ягоди.

За всяко сладко от ягоди е по-добре да изберете малко, силно зрънце, което има сладък и кисел или кисел вкус. Преди да премахнете дръжките, плодовете трябва да се излеят със студена вода в леген, да се оставят да престоят пет минути, за да се отстранят всички замърсявания, след това да се измият, отцедят и отново да се измият, този път в течаща вода. След това отстранете дръжките и поставете ягодите в съд за готвене. За това е подходящ широк емайлиран тиган или леген. Можете да приготвите сладко и в просторен съд от неръждаема стомана или мед.

Сладко от ягоди с коняк

съставки:

  • Ягоди – 1 кг
  • Гранулирана захар – 1 кг
  • Коняк или ракия – 100 мл
  • Лимонена киселина – 3 g

Как се готви:

Готовите, обелени и измити ягоди се засипват с половината захар и се оставят за 3-4 часа или цяла нощ на стайна температура, докато плодовете пуснат сок.

Изсипете получения сироп в тенджера, добавете останалата захар и гответе на слаб огън, като разбърквате, пет минути, докато захарта се разтвори напълно.

Залейте плодовете с получения сироп, поставете сместа на огъня и оставете да заври. Желателно е да не разбърквате ягодите. Веднага след като сладкото заври, отстранете пяната, намалете котлона и гответе още две-три минути. След това отстранете от огъня, покрийте и оставете за три часа, така че плодовете да са напълно напоени със сироп.

Поставете охладените ягоди отново на огъня, оставете да заври, отстранете пяната и гответе на слаб огън за пет минути. Оставете да изстине отново. Повторете същото действие трети път. Това трикратно нагряване е необходимо, за да се гарантира, че плодовете се запазват цели, не се варят и сиропът не е твърде течен.

След като сладкото отново заври, добавете лимонена киселина и коняк, предварително разтворени в малко количество вода, и варете всичко заедно още пет минути. Лимонената киселина ще действа като консервант и ще придаде на сладкото допълнителна плътност и вискозитет. А конякът ще осигури нова необичайна нотка на вкус. Между другото, ако правите без коняк, ще получите класическо сладко от ягоди „като на баба“. Освен това е много вкусно.

Горещото сладко трябва да се отстрани от огъня, веднага да се постави в стерилни, сухи буркани и да се затворят с капаци. Обърнете бурканите и ги оставете да изстинат, като ги поставите с капачките надолу.

Бери-портокалово сладко с кардамон и индийско орехче

съставки:

  • Ягоди или горски ягоди – 1 кг
  • Захар – 0,5 кг
  • Портокал – 1 бр.
  • Кардамон – 5 гр
  • Индийско орехче – 1 гр

Как се готви:

По-добре изберете малки ягоди или поне такива, които са с еднакъв размер. Покрийте го със захар и оставете за три часа. Измийте портокала, нарежете на кръгчета и след това на резени (заедно с кората).

Добавете резенчета портокал към ягодите и захарта, поставете всичко на слаб огън, оставете да заври, отстранете пяната и гответе пет минути. Свалете от котлона, оставете да почине шест часа, след това отново оставете да заври и гответе отново пет минути. Оставете да престои отново и гответе отново.

След като ягодово-портокаловото сладко заври за трети път, добавете кардамон и индийско орехче, разбъркайте, гответе още половин минута. И след това веднага насипете сладкото в буркани. Портокаловите резенчета изглеждат красиво в сладко и заедно с подправките придават интензивна пикантна нотка на вкуса.

Сладко от ягоди с люта чушка

Пикантното сладко от ягоди с люти чушки е деликатес за възрастни и много интригуващ десерт, идеален за романтична вечер: събужда страстта и провокира към експерименти.

съставки:

  • Ягоди – 1 кг
  • Захар – 1 кг
  • Лют пипер – 60 гр
  • Лимон 1 бр.
  • Желфикс – 1 саше (40 гр.)

Как се готви:

Измийте ягодите и отстранете дръжките. Ако плодовете са големи, те трябва да бъдат нарязани на половинки или четвъртинки. Готовите ягоди се поставят в съд за приготвяне на сладко, добавят се захар и се оставят за три часа да пуснат сок.

Измийте чушката, отстранете дръжките и семките и нарежете на много малки парчета. По-добре е да нарежете пипера и да го обелите с гумени ръкавици, в противен случай кожата на ръцете ви ще „изгори“. Количеството на черния пипер може да се увеличи или намали в зависимост от собствената му лютивина и колко пикантно искате да е сладкото. Експериментирайте.

Сложете тенджерата с ягодите, които са пуснали сок на огъня, добавете нарязани люти чушки. Разбъркайте, оставете да заври и гответе на среден огън за 30 минути, като отстранявате образувалата се пяна. След това добавете лимонов сок към горещото сладко.

Смесете торбичка желефикс с 2-3 супени лъжици захар, изсипете в тенджера с готовото сладко, разбъркайте и продължете да варите още около две минути. След това свалете съда от котлона. Поставете готовото сладко в подготвени стерилизирани буркани, затворете плътно и обърнете с капачката надолу, докато изстине напълно.

Добър апетит!