Едно от любимите ястия на цял свят заслужава своя малък неофициален празник. И понеже е еднакво вкусно и лесно да приготвиш спагети, те са перфектната съставка, с която да предизвикаш готвача в теб и да отпразнуваш 4-ти януари с вкусна порция и чаша (бутилка) вино.

Много хора не знаят, но сварените спагети се счита, че са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня. Онова, което е наистина впечатляващо, е че според исторически факти, спагетите са се продавали от улични търговци от поне 5-ти век! Разбира се, ние нямаме намерение да оспорваме италианския принос в превръщането на пастата в емблематично ястие, тъй като не може да не признаем революционният им подход в създаването на разнообразни паста форми и комбинации. Първите спагети на западна територия се счита, че се появяват в Сицилия към 12-ти век в продълговат и тънък вид. Истинската спагети вълна залива света след като се отварят фабрики за по-бързо и масово производство, последвано от износ за Щатите и за други части на света.

Неизбежно ръка за ръка с огромния поток от италиански емигранти към Америка се пренасят и типичните рецепти за паста, идващи от Италия и към 19-ти век те вече се сервират и ресторантите като „Spaghetti Italienne“.

Днес пастата е един цял свят с всичките си форми, вариации и тънкости на приготвяне и, докато за повечето от нас спагети и паста е абсолютно едно и също, то е важно да уточним, че 4-ти януари е Световния ден на спагетите, а Международния ден на пастата е чак на 25-ти октомври.

Така че тази вечер избери дългите тънки лентички, добави им сос по твой избор и чаша хубаво вино и не забравяй, че животът е по-хубав, когато намираме празник във всяко обикновено нещо!  https://www.sofialive.bg/