Производството на синьо гориво е завършено в най-голямото газово находище в Европа в Грьонинген, Холандия, съобщава Холандската радиоразпръсквателна корпорация (NOS).

„Днес <..> в шест часа сутринта газовият кран в Грьонинген беше затворен след много години на дискусии и постоянен страх от нови земетресения в района“, съобщи телевизионният канал.

Затварянето на съоръжението бележи края на производството на газ в северната провинция на Холандия, 60 години след началото на експлоатацията на находището.
Решението е взето поради опасност от земетресения. Но, както беше съобщено по-рано, кладенците могат да бъдат отворени през следващата година – в случай на много студена зима.
Гигантското газово находище в Гронинген в Северна Холандия е открито през 1959 г., а разработването му започва през 1963 г. Първоначалните възстановими запаси от синьо гориво бяха 2,9 трилиона кубични метра. Дълги години находището беше основният източник на газ за Северозападна Европа, но поради многобройните земетресения в провинцията през 90-те години холандските власти решиха постепенно да ограничат добива от него.

Планираните превантивни работи по газопровода „Силата на Сибир“ са завършени, доставките на газ по газопровода за Китай са възобновени, съобщи „Газпром“ в канала си в Telegram .

“Планираната превантивна работа по газопровода “Силата на Сибир” е завършена. Транспортирането на газ, както беше планирано, беше възобновено днес”, се казва в изявление на компанията.
Доставките на газ през “Силата на Сибир” бяха преустановени поради планови технически работи от 21 до 27 септември. По споразумение между Газпром и китайската компания CNPC поддръжката на газопроводното оборудване и системи се извършва два пъти годишно: през пролетта и есента.
Планираната работа в Силата на Сибир преди това се проведе от 29 март до 4 април.
„Силата на Сибир“ е газопровод от Русия до Китай с дължина около 3 хиляди километра. Доставките през него започнаха в края на 2019 г. от Чаяндинското находище в Якутия, а три години по-късно газът започна да се транспортира от Ковыктинското находище в Иркутска област .
През 2022 г. чрез „Силата на Сибир“ са доставени 15,4 млрд. куб. м, а през 2023 г. се очаква цифрата да бъде 22 млрд. куб. м, съобщи по-рано руският вицепремиер Александър Новак . Достигането на пълен капацитет от 38 милиарда кубически метра се очаква през 2025–2027 г.