МИЛИЦА МИРЧЕВА С НОВ НАЦИОНАЛЕН РЕКОРД И ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СВЕТОВНОТО В РИГА

Добричлийката Милица Мирчева и Иво Балабанов се представиха достойно и поставиха нови национални рекорди в дисциплината 5 км на шосе по време на историческото първо световно първенство по шосейни бягания, което се проведе в Рига, Латвия.

В надпреварата при дамите Мирчева се нареди 13-а с резултат 15:45 минути и по този начин регистрира най-доброто си постижение на световно първенство, след като до този момент това беше 15-ото ѝ място от маратона в Оргеон през 2022 година, информира sportal.bg. Припомняме, че националният рекорд на България на писта на 5000 метра си остава на Даниела Йорданова – 14:56.95 минути от финала на Олимпийските игри в Сидни 2000. Шампионка при жените в Рига стана кенийката Беатрис Чебет, която спря хронометрите на 14:35 минути, изпреварвайки във финалния спринт своята сънародничка Лилиян Ренгерук. Трета остана световната рекордьорка в дисциплината Еджегайеху Тайе от Етиопия.

При мъжете Иво Балабанов също се представи отлично, заемайки 21-во място на финала също с нов национален рекорд на шосе – 13:41 минути. Това постижение е и третото най-добро в историята на България на 5000 метра след тези на Евгени Игнатов, който държи рекорда на писта с 13:13.15 минути, и Георги Тихов с 13:37.60 минути. Титлата при мъжете грабна Хагос Гебривет от Етиопия, който изпревари в последните метри своя сънародник Йомиф Кеджелча. Последното място на почетната стълбичка заслужи Николас Кипкорир от Кения. sportal.bg

ДОБРУДЖА И БЕРОЕ СИ РАЗМЕНИХА ПО ЕДНА ПОБЕДА

Волейболистите на Добруджа 07 и Берое 2016 си размениха по една победа в две приятелски срещи помежду си, играни в зала “Иван Вазов” в Стара Загора. В първата контрола добричлии спечелиха с 3:0 гейма – 25:23; 25:18; 25:21. След това бе изигран още един допълнителен гейм, който бе спечелен от домакините от Берое с 25:18.

Във втората проверка пък воденият от Мирослав Живков тим записа първа победа в предсезонните контроли, след като се наложи над Добруджа с 3:1 гейма – 25:19; 25:22; 21:25; 25:18). Двата тима се разбраха да изиграят още един допълнителен гейм, в който бе даден шанс за изява на юношите, и бе спечелен отново от домакините – 15:13.

Тази седмица добричкият тим ще има още две контроли. Те ще бъдат в Бургас – с Дея спорт и с Нефтохимик 2010.

УБЕДИТЕЛНИ ПОБЕДИ ЗА НАЦИОНАЛИТЕ НИ В АЛБЕНА

Българските национали продължават с отличното си представяне на първия Балкански шампионат по бокс за мъже и жени, който се провежда в Албена. В категория до 63.5 килограма Красимир Джуров срази с 5:0 (29:28, 29:28, 29:28, 29:28, 29:28) гласа Дион Лена (Северна Македония). Той ще се изправи на 3 октомври за златния медал срещу молдовеца Стефан Вознеясиовичи. Кристиян Николов (80 кг) наложи волята си над друг представител на Северна Македония – Арян Исени, с 4:1 гласа (30:27, 30:27, 28:29, 29:28, 29:28). Националът ни ще срещне Иван Сапун (Украйна) във финала на категорията. При най-тежките (+92 кг) Йордан Морехон показа характер и сломи украинеца Андрий Халецкий. Натурализираният кубинец ликува с 3:2 гласа (27:29, 28:29, 29:28, 29:28, 28:28). Той ще боксира на 3 октомври с Юре Симунович (Словения) за златото.

Днес ни очакват 6 финала с българско участие. В 15:00 часа Ясен Радев (54 кг) ще срещне Йелмир Набиев (Украйна). 30 минути по-късно Хавиер Ибаниес (57 кг) ще се изправи срещу Айдер Абдураимов (Украйна). След него на ринга ще се качи Станимира Петрова (54 кг), която ще боксира със Свитлана Уманска (Украйна), а с края на този мач ще видим двубоя на Радослав Росенов (60 кг) с Юлиан Барснеску (Румъния). Около 16:30 часа Уилиам Чолов (75 кг) ще играе за златото с Йован Николич (Сърбия), а Кристиян Николов (80 кг) ще закрие програмата около 17:00 часа срещу Иван Сапун (Украйна).  sportal.bg

БЕЛОСЛАВА КРЪСТЕВА СЕ РАЗМИНА СЪС СВЕТОВНАТА ТИТЛА, МОМЧИЛ ПЕТКОВ ЗАВЪРШИ С ПОБЕДА

Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити. 19-годишната българка имаше всички шансове да стане световна шампионка при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се поздрави със златото. Среброто остана за американката Кариса Ип, която с победата си над ирландката Триша Канямарала събра 8,5 точки. По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки – по 8,5, но допълнителните показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Кръстева стартира турнира със седем победи и три ремита и се нуждаеше от само още едно реми, за да стана седмият български шахматист, спечелил световната титла в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 година), Катрин Аладжова (1986 и 1989 година), Антоанета Стефанова (1989 година), Веселин Топалов (1989 година), Васил Спасов (1989 година) и Нургюл Салимова (2015 година).

Срещу Гекамбуру младата софиянка имаше известни трудности още от дебюта, но позицията и беше достатъчно солидна, за да може да измъкне реми. Стигна се обаче до 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да “жертва” дамата си. Кръстева избра да вземе тази дама с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе напълно спечелена за играещата с черните Гекамбуру. Българката продължи да се съпротивлява, но на 53-тия ход трябваше да се предаде.

При младежите до 20 години единственият български представител – добричлията Момчил Петков, завърши с победа. В 11-ия кръг той победи индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки.

ОТКРИХА ПАМЕТНИКА НА ГЕОРГИ АСПАРУХОВ

Левскарската общност откри паметник на най-голямата клубна легенда Георги Аспарухов – Гунди в столичния квартал “Гео Милев”. На събитието се изсипаха над 1000 “сини” запалянковци въпреки дъжда, който заваля минути преди церемонията. Паметникът е изграден по идея на фенклуб РЕДУТА, осъществена от Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“, Асоциация „Levski Family” и най-вече благодарение на хиляди дарители.

На събитието дойдоха много легенди, хора от спортно-техническия щаб на Левски, политици и над 1000 запалянковци. Преди церемонията бе отбелязано, че на откриването присъстват и част от роднините на легендарния №9 на Левски и България. “Гунди значи всичко! Всички в съблекалнята знаят кой е Гунди – някои от чужденците повече, някои – по-малко”, каза легендарният защитник на тима ЕлинТопузаков, който е директор на ДЮШ.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОДЧИНИ СВЕТОВНИЯ НОМЕР 4 В ПЕКИН

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна престижна победа над световния номер 4 Холгер Руне на осминафиналите на турнира от сериите АТР 500 в Пекин. Гришо се наложи с 6:3, 7:5 за 91 минути игра и за четвърти път в кариерата си ще играе четвъртфинали в китайската столица. Следващият му противник ще бъде вероятно дори по-солиден – Яник Синер. Италианецът се справи очаквано лесно с Йошихито Нишиока с 6:2, 6:0 за 68 минути.

По-важен от самото класиране е фактът, че топ тенисистът ни вече има 34 победи срещу съперници от топ 10 на световната ранглиста. Също така Григор прекрати негативна поредица от 12 поражения срещу противници от топ 5 – последната му победа беше преди две години на Индиън Уелс срещу Даниил Медведев, тогава втори в света.

Григор изигра най-добрия си мач на китайска почва през този сезон, защото дори при достигането на полуфиналите в Чънгду на предишния си турнир не беше толкова убедителен на сервис и с толкова изчистени изпълнения от дъното на корта. Българинът направи 18 уинъра и 18 грешки, а съперникът му – 23 печеливши удара и 30 неточности.

Димитров за последно беше на тази фаза в Пекин през 2017-а, когато достигна и до полуфиналите, за да отстъпи на Рафаел Надал. През 2016-а пък той загуби финала от Анди Мъри, а през 2014-а отпадна на четвъртфиналите от Новак Джокович.

Гришо вече има 31 победи през 2023 година и продължава да ги трупа, като това е най-доброто му постижение в това отношение за последните шест кампании – през 2017-а той регистрира 49 спечелени мача, а през 2014-а имаше 50.

РОСИЦА ДЕНЧЕВА И ЕЛИЗАРА ЯНЕВА ТРИУМФИРАХА НА ДВОЙКИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Росица Денчева и Елизара Янева спечелиха убедително титлата на двойки при девойките на Европейското лично първенство до 16 г. в Парма (Италия). Българките победиха във финала с 6:2, 6:3 германките Юлия Щузек и Соня Женихова. Така нашите момичета спечелиха титлата с пет победи при само един загубен сет.

По-рано Росица Денчева спечели бронзов медал в турнира на сингъл при девойките. На полуфиналите тя отстъпи с 2:6, 4:6 от Миа Поханкова от Словакия. Преди този мач Роси постигна четири победи, без да загуби сет. В първите си четири мача Денчева загуби само десет гейма.

Треньори на българчетата на първенството бяха добричлията Владислав Матеев и Христоско Атанасов.

По-рано през тази година България спечели титлата от Европейското отборно първенство за девойки до 18 г. в Гранвил (Франция). Там България се представи в състав Ива Иванова, Росица Денчева и Александра Габровска с капитан Велиан Бакалов. sportal.bg

СТРАХОТНО! ИВЕТ ГОРАНОВА ОТНОВО ЗЛАТНА

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова спечели златния медал в категория до 55 килограма “кумите” на турнира от Световните серии по карате, “Серия А”, в Ларнака (Кипър). На финала българката победи Зейнеб Джафарнеджад (Иран) с 2:0, след като показа убедителна игра и правилна тактика. Горанова взе титлата, след като постигна пет поредни победи, без да загуби точка.

България участва с 9 състезатели в надпреварата. В състава бяха още завърналата се след контузия Александра Стублева (+68 кг), Тодор Настев (60 кг), Васил Ривов (67 кг), Александър Стефанов (75 кг), Никола Христов (75 кг), Роберто Петров (+84 кг), Светлин Занков (+84 кг) и Георги Матуски (ката).

РИЛЦИ НАНЕСЕ ТЕЖКО ПОРАЖЕНИЕ НА ЛОКО (РУСЕ)

Рилци разгроми Локомотив (Русе) със 7:2 в Добрич в среща от осмия кръг на Североизточната трета лига. Домакините можеха да бият и с двуцифрен резултат. Противно на крайното съотношение обаче, в началото имаше кратка интрига. Симеон Митев откри за домакините в 5-ата минута. След още толкова време Стилиян Цеков сгреши и Мирослав Георгиев изравни с шут от границата на наказателното поле. Дейвид Венцислав обаче вкара от фаул за 2:1 в 16-ата минута. Десетина по-късно Баръш Николаев реализира третото попадение. Цеков се реабилитира за грешката си, покачвайки на 4:1 в 31-ата минута. В 36-ата пък Венциславов се разписа за втори път. Гостите върнаха още един гол четвърт час след почивката, когато Дани Братоев прехвърли добричкия вратар от далеч. Диан Минчев и Живодар Владев също разтресоха по веднъж русенската мрежа, съответно в 80-ата и 86-ата минута.

ЛЕВСКИ ИЗЛЪГА БАЛКАН В ПОСЛЕДНИТЕ СЕКУНДИ И ЗАВОЮВА СУПЕРКУПАТА

Отборът на Левски спечели Суперкупата на България по баскетбол, след като изкова инфарктна победа в двубоя за трофея срещу Балкан. Носителите на Купата надвиха шампионите от миналия сезон с крайното 57:56 (12:8, 14:17, 9:20, 22:11) в зала “Арена Ботевград”. Момчетата на Димитър Ангелов осъществиха голям обрат срещу ботевградчани, като на старта на последната четвърт изоставаха с 12 точки, но съумяха да се стегнат и да покажат характер в решителните моменти. Джон Флорвиъс донесе успеха на тима си пет секунди преди края на последната четвърт, след като получи чудесен пас от Златин Георгиев.

Така Левски спечели трети трофей от Суперкупата в историята си, като последните два триумфа на тима бяха през 2018-а и 2019-а. Балкан пък не успя да осъществи мечтата си да спечели Суперкупата за първи път в своята история.

Иначе мачът бе нискокачествен, като само в първите 12-13 минути отборът на Балкан допусна 12 грешки в нападение. Резултатността бе слаба през цялото време, което си личи и от крайния резултат на срещата. Оправдание може да е единствено ранната фаза от сезона и фактът, че официалните двубои тепърва предстоят.