В далечното бъдеще Африка може да бъде разделена на две части в резултат на образуването цял океан.

Двете основни части на континента се отдалечават малко по малко една от друга, което в крайна сметка може да доведе до създаването на нов воден басейн.

Страните, които нямат излаз на море, като Уганда и Замбия, потенциално биха могли да имат свои собствени брегове след милиони години.

Списание „Геофизични изследователски писма“ пише, че геолозите са открили точното място, където, много дълбоко под земята, континентът, който обхваща площ от над 30 милиона квадратни километра, се разделя, съобщава Economic Тimes.

Пукнатината тръгва от границата на три тектонски плочи, които постепенно се отдалечават една от друга от известно време.

Геолозите предполагат, че този сложен тектонски процес ще освободи място за чисто ново водно пространство, разбира се – след милиони години.

Учените откриха, че пукнатината, известна като Източноафриканския рифт, в момента е около 35 км и започва от Етиопия.
„Това е единственото място на Земята, където можете да проучите как континенталната земя става океан“, заяви Кристофър Мур от университета в Лийдс.

Образуването на рифта е било предизвикано от тектонични процеси, подобни на тези, протичащи на дъното на океана.

Установено е, че пукнатината се намира на границата на три тектонични плочи, които от известно време вече се отдалечават една от друга: Африканска нубийска, Африканска сомалийска и Арабска.
Този тип тектонични размествания се наблюдават и при създаването на Червено море и Аденския залив между Източна Африка и Западна Азия.

“Движенията на сушата между тези тектонски плочи се случват непрекъснато и с различна скорост, като Арабската плоча се отдалечава от Африка с темп от един инч на година. Така че след време ще се оформи нов океан, а част от Източна Африка ще се превърне в отделен континент”, смята Кен Макдоналд, морски геофизик и почетен професор в Калифорнийския университет. https://bgvoice.com/