Как се празнува Коледа в Африка

0
3842

Целият свят празнува един от най-дългоочакваните празници през годината – Рождество Христово. Някои от нас започват да се приготвят за заветната дата още през август, преследвани от идеализирания образ на Коледа – бяла и блестяща.

Замисляли ли сте се обаче как празнуват хората в различните краища на земното кълбо? В Африка например? Не е нужно да си купувате двупосочен билет до мистичния континет.

Ето няколко лично проверени и изпробвани африкански коледни традиции.

Рождество Христово се чества по цялата дължина на континента.

От предимно мюсюлманските държави в северната част като Египет и Либерия до Гана, Етиопия, Нигерия, Конго, Кения и Сомалия, та чак до Танзания, Ангола, Зимбабве, Ботсвана и Южна Африка, Коледа е голям религиозен празник.

Християнското население на континента е изключително отдадено на религията за разлика от запада, където празникът е комерсиализиран. На 25 декември всички отиват рано на църква, пеят песни и танцуват в името на Иисус.

В Африка традиционните коледни подаръци са нови дрехи и обувки,

които се обличат на сутрешната литургия. Дядо Коледа не е често срещан образ, но пък украсата е в изобилие, само че по палмите. Колкото и странно да изглежда това, нагиздените елхи изглеждат някак си неподходящи в жегата.

Сняг на парцали, минусови температури, греяно вино и сноуборд. Ако си свикнал с всичко това в продължение на 25 години, термометър, показващ 30 градуса, е определено последното нещо, което ти напомня за Коледа.

През декември в по-голямата част на Африка е лято, а най-стандартният отговор на въпроса къде ще прекараш празниците, е „в басейна или на плажа”.

Традиционната коледна вечеря варира според това в коя африканска държава е поднесена.

В Гана на масата не се сяда без фуфу(варено брашно от маниока) и окра (супа от зелении). Етиопците обаче спазват пълен пост на Бъдни вечер и не ядат абсолютно нищо. Те са изключително отдадени на този празник, които отбелязват на 7 януари и по традиция са облечени само в бяло. Най-близо до запада се приближава ЮАР, където пускането на коледните светлини обозначава началото на коледния сезон.