“Добруджа остава в периферията на Руско-турската война, но интересен факт е, че войната реално започва и завършва в Добруджа”. Това заяви историкът и уредник в отдел “История на българските земи ХV- ХІХ в.” в Регионален исторически музей – Добрич Пламен Николов, предаде репортер “Фокус”. Това е първата руско-турска война, която се води на Балканите и Добруджа не е в епицентъра на бойните действия.

По думите на специалиста на практика войната започва преди десанта при Свищов и първите бойни действия са при Мачинския ръкав на Дунав. Неговото име идва от град Мачин, административен център в окръг Тулча, днес Северна Добруджа, Румъния. Градът е пристанище на река Дунав. Там става сблъсък между руската и османската речни флотилии.

“Русите стъпват на българския бряг първо в Северна Добруджа още преди да се прехвърлят през Дунава основните сили край Свищов. Първите битки са в Северна Добруджа. Първият освободен български град е Мачин, няколко дни преди Свищов. До времето, когато корпусът на ген. Цимерман достига линията Черна вода – Кюстенджа (днес Констанца) и спира там, защото такъв е бил планът на руското командване за водене на войната, за да задържи вниманието на корпуса на Али Мехмед паша. До тогава всъщност в Северна Добруджа се водят интензивни бойни действия”, разказа историкът.

Пламен Николов допълни, че е важно да се изтъкне – последното голямо сражение в тази война е сражението за Хаджиоглу Пазарджик (днес Добрич). В тази битка участват значителни войскови групи – от една страна е 20-хилядният корпус на ген. Цимерман, от друга – също около 20 000 войници от Египетския корпус и башибозук. Битката се води само три дни преди подписването на Одринското примирие.  С това добруджанският регион също има своя принос в българската история, отбеляза историкът.

Периодът и събитията са представени под формата на военна кореспонденция в гравюри, картини и фотоси, част от тематичната изложба “За свободата Българска”, експонирана в Музея за нова история в Градския парк “Св. Георги” в Добрич. Може да бъде разгледана в днешния празничен ден при вход свободен и в други делнични дни до края на месец април. РИМ-Добрич на своя сайт също представя в детайли конкретните исторически събития.

Жулиета НИКОЛОВА

https://www.focus-news.net/