Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи решението на полския съд, одобрено от правителството във Варшава, според което аспектите на правото на ЕС са несъвместими с конституцията на Полша, съобщава „Политико“.

Конституционният трибунал на Полша заяви в четвъртък, че конституцията на страната има предимство пред някои закони на ЕС в решение, което според Европейската комисия поражда сериозни опасения, особено защото е бързо одобрено от правителството на страната.

В отговор на решението изпълнителната власт на ЕС предупреди, че „няма да се поколебае да използва своите правомощия съгласно Договорите на ЕС за защита на единното прилагане и почтеност на правото на Съюза“.
В събота Унгария подкрепи решението в знак на солидарност с Полша.

„Върховенството на правото на ЕС може да се прилага само в онези области, в които ЕС има правомощия, рамката за това е била определена в договорите на ЕС“, коментира Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

Той призова институциите на Европейския съюз „да зачитат суверенитета на държавите членки“.

Решението е последният залп в битката на ЕС с Полша и Унгария, които са с десни популистки правителства и често се подкрепят в противоречията с Брюксел по въпросите за върховенството на закона.

https://news.bg

loading...