Обсъжда се временно връщане на хартиената рецепта. Пред БНТ здравният министър Христо Хинков обясни, че вероятно до март следващата година ще има преходен период в който лекарите ще могат да избират на хартиена или електронна рецепта да предписват антибиотици. Лекарства за диабет ще се предписват само дигитално.

Министър Христо Хинков: Ще има преходен период, в който ще се изчистят всички бъгове, софтуерни проблеми, организационни проблеми, свързани с изписването на е-рецептите. Така че въпросът е решен и това касае този режим на преходен период, който засяга само антибиотиците.

БНТ: Ще се върне хартиената рецепта за антибиотиците?

Министър Христо Хинков: Ще бъде паралелно използване на хартиена рецепта и на електронна рецепта в зависимост от това какво решение ще вземе лекарят, който я изписва.

БНТ: А колко време ще продължи този преходен период?

Министър Христо Хинков: Най-вероятно до началото на март. Но това предстои да се уточни вече окончателно и с премиера, и с всички представители на заинтересованите институции. Предстои едно финално събиране при премиера, за да се уточнят точно параметрите на новата наредба Но мисля,че успяхме да се споразумеем с БЛС и БФС.