Във всички малки населени места в страната, по Националния план за възстановяване и устойчивост, ще бъдат изградени амбулаторни центрове с лекар и медицинска сестра. Първа стъпка към създаването на тези структури е пилотният проект „Лекари в малки населени места“, който тръгва днес от Добричка област. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в добричкото село Полковник-Свещарово, където лекари и специалисти от областната болница прегледаха първите пациенти.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването и Община Добрич, подкрепена от президента Румен Радев, и целта е да се разработи в цялата страна, допълни Меджидиев. По думите му от следващата седмица лекари от различни специалности ще започнат прегледи в малки населени места в област Монтана, а по-късно и в Бургаска област. Министърът се надява бъдещото редовно правителство да разгърне инициативата в цялата страна.

Още през април в общините Добричка, Крушари и Шабла ще бъдат разкрити девет пункта, в които ще преглеждат специалисти по вътрешни болести, онкология, хирургия и др., заяви изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Георги Желязков. Пациентите ще бъдат изследвани, насочвани за проследяване или настанявани в здравни заведения.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви, че иницициативата ще бъде финансирана чрез общинския фонд „Здраве“. Общините Добричка, Крушари и Шабла също ще финансират прегледите, добави кметът на Добричката община Соня Георгиева.  https://bta.bg/