Новият здравен министър: Увеличаваме с 30% заплатите на всички медици на първа линия за борбата с COVID-19

0
987

Страната се намира в епидемия с коронавирусна инфекция. От началото на тази пандемия направихме няколко извода, които са свързани с гарантиране на човешкия ресурс в българското здравеопазване. Това заяви на брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов

“Всички служители на здравеопазването у нас ще получат допълнителни средства”, каза още той.

До края на 2020 г. в здравната система ще влязат допълнително 250 млн. лв. За разходи по персонал и заплати на медиците на първа линия за борба с коронавируса – 12 млн. лв. или увеличение на заплатите с 30% за петте месеца на 2020 г.

Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. 6000 души ще могат да се възползват от увеличението.

Средната брутна заплата на служителите на РЗИ е 904 лв. Всички служители на РЗИ ще получат също 30% увеличение на заплатите си, считано от 1 август до края на година, обяви проф. Костадин Ангелов.

В центровете за психично здраве, където заплатите са по-високи, ще се вдигнат възнагражденията с 20%. 

Отделно всички служители в системата на здравеопазването, работещи на първа линия, ще получават по 1 000 лв. допълнително към заплатите си до края на 2020 г.

2 млн. ще бъдат разпределени между болници, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни заболявания, както и за лечебни заведения за психично здраве.

9,5 млн. лева ще се отпуснат на 44 болнични заведения, в които се лекуват болни от коронавирус и други инфекциозни болести. 126 млн. лв ще се отпуснат за Здравната каса, със средствата ще се увеличат клиничните пътеки с 10%.

Медиците на първа линия получат туристически ваучери по 210 лв. или общо 15 млн. лв. за над 10 000 служители.

Новият здравен министър обяви, че ще работи със сегашния екип на МЗ и няма да се правят промени.

Министерството на здравеопазването е закупило над 300 апарата за дихателна реанимация, разпределени в университетските и държавните болници, като предстои закупуването на такава апаратура и за общинските болници.

https://novini.bg/