От времето на перестройката в публичното пространство на нашата страна се появи цяла плеяда фигури, които се специализираха в изобличаването на вътрешните постижения.

Нездравословни усещания

Казват, че това, което си приписваме, всъщност е направено от други. И, разбира се, това не би могло да се случи без един от ключовите успехи на съветската епоха – първият полет на човек в космоса, съобщава електронното издание Аргументи и факти.

12 април 1961 г. беше голям удар за американската гордост – удар дори по-силен от първия полет на Спутник. Ето защо не е изненадващо, че началната вълна от „откровения“ на Юрий Гагарин се появи в западната преса.

Американски и британски репортери, позовавайки се на информирани източници, твърдят: Гагарин не е първият или изобщо не е летял в космоса! 

Същността на тази „теория на конспирацията“ беше следната: руснаците, преди да постигнат успех, убиха много пилоти по време на неуспешни изстрелвания и след това представиха на света фотогеничен човек, за да представят случилото се като триумф.

„Таен полет” от Владимир Илюшин

Най-известният „таен космонавт“ беше Владимир Илюшин , син на известния авиоконструктор Сергей Илюшин . 

Илюшин-младши е известен пилот-изпитател, работил в конструкторското бюро на Сухой. През 1960 г. Владимир Илюшин, който постави серия от световни рекорди на най-новия самолет, беше удостоен със званието Герой на Съветския съюз. 

Според публикации в западни медии се твърди, че Илюшин е изстрелян от Байконур с космическия кораб “Россия” на 7 април 1961 г. След три орбити на полета астронавтът загуби съзнание и наземните служби свалиха кораба от орбита автоматично. Кацането е неуспешно, спускаемият модул се приземява в Китай, раненият съветски космонавт е заловен от Мао Цзедун , който изисква от него да разкрие космически тайни. Друга версия на тази история казва, че Илюшин кацна в СССР, но беше сериозно ранен и беше невъзможно да го представи на обществеността в тази форма. Затова на света беше показан набързо избран усмихнат старши лейтенант, чието име беше Юрий Гагарин. 

Съветски пилот-изпитател, подполковник, Герой на Съветския съюз Владимир Сергеевич Илюшин.
Съветски пилот-изпитател, подполковник, Герой на Съветския съюз Владимир Сергеевич Илюшин. Снимка: РИА Новости / Сухомлинов

Всъщност Илюшин е участвал в катастрофа през 1960 г. и то не авиационна или космическа, а автомобилна катастрофа. Кола с пияна компания се блъсна в колата на пилота, а Илюшин беше тежко ранен. Героят на Съветския съюз беше лекуван с всички налични средства. Той отиде в Китай за рехабилитация, оттук и историите за „затворника на Мао“. Владимир Илюшин успя да се върне на работа като пилот-изпитател и управляваше нови технологии до началото на 80-те години.

Днес всички подобни „теории на конспирацията“ са разгледани под микроскоп и върху тях е поставен тежък кръст.

„Космосът е нещо друго“

Но се появиха нови. По-специално Александър Невзоров , признат в Руската федерация за чужд агент , заяви, че не е имало полет в космоса, тъй като Гагарин не е влизал в космоса, официално наречен космос.

„Това няма нищо общо с космическите полети. Пространството е нещо друго. Това е пространство, свободно от всякакви атмосферни признаци, от концентрацията на атмосферни газове. И строго научно, Гагарин не е излизал извън земната атмосфера“, обяви Невзоров.

Полетната мисия на космическия кораб „Восток“, одобрена от Държавната комисия на 8 април 1961 г., беше: „Да извърши едноорбитален полет около Земята на височина 180–230 километра с продължителност 1 час и 30 минути с кацане в дадена област. Целта на полета е да се провери възможността човек да остане в космоса на специално оборудван кораб, да се провери оборудването на кораба в полет, да се провери връзката на кораба със Земята и да се увери, че средствата за кацане за корабът и астронавтът са надеждни. 

Според публикуваните полетни данни перигеят, тоест най-ниската точка на орбитата, е бил 181 км, а апогеят, най-високата точка, е бил 327 км. Тоест Гагарин се изкачи много по-високо от планираното.

Линия на името на другаря Карман

Междувременно границите на горните слоеве на земната атмосфера са много по-високи – според учените термосферата се простира до почти 700 км, а екзосферата – дори до 10 000 км.

Значи Гагарин не е бил в космоса? 

Всъщност това е типичен пример за манипулиране на термини.

Има няколко признати граници на космическото пространство. Основната е така наречената „линия на Карман“, одобрена от Fédération Aéronautique Internationale. Наречен е в чест на Теодор фон Карман , който установи, че на височина от 100 км над морското равнище атмосферата става толкова разредена, че аеродинамичната авиация става невъзможна, тъй като скоростта на самолета, необходима за създаване на достатъчно повдигане, става по-голяма от първата космическа скорост и следователно За достигане на големи височини е необходимо да се използва космонавтика. 

Заслужава да се отбележи обаче, че на височина от 100 км космическите кораби започват да се срутват поради влиянието на атмосферните слоеве, така че полетите се извършват на няколко десетки километра по-високо. А обекти, които работят дълго време, като орбитални космически станции, поддържат височина на полета над 300 км.

…и Шепърд и Глен, които се присъединиха към него

Тази среда има официален термин – околоземно пространство. Това е основната среда за пилотирана летателна дейност от 1961 г. до наши дни.

Първият американски астронавт , Алън Шепард , който извърши суборбитален полет на 5 май 1961 г., достигна максимална надморска височина от 187 km. Първият американски орбитален полет, извършен от Джон Глен на 20 февруари 1962 г., достига максимална височина от 265 км. Но на никой в ​​САЩ не би му хрумнало да обяви, че Шепърд и Глен не са били в космоса.

Днес нито един човек със здрав ум не поставя под въпрос факта, че Юрий Гагарин е първият космонавт на Земята. Всичко останало е дело на спекуланти и психично болни хора.