Марко Поло (на италиански: Marco Polo) е роден (според една версия) на 15 септември 1254 г. във Венеция или на остров Корчула (територията на съвременна Хърватия). Баща му Николо и чичо му Мафео бяха търговци, те търгуваха със страните от Изтока в продължение на много години и посетиха Волга и Бухара.

През 1271 г. баща му и чичо му вземат седемнадесетгодишния Марко Поло на следващото му пътуване. Папа Григорий X ги изпраща в Азия. Крайната дестинация на маршрута беше Китай – град Камбала (Пекин), началната точка беше Венеция. Пътуването беше дълго: едва през 1275 г. търговците пристигнаха в Пекин. Дълги години те търгували в Китай, а Марко Поло бил на служба при великия хан Кублай и се радвал на голямото благоволение на владетеля.

Докато заема поста си, Марко Поло обикаля почти цял Китай. Общо Марко, Николо и Мафео Поло останаха в Китай около седемнадесет години.

След като напуска Китай, Марко води активен живот. През 1297 г. участва в морската битка между Венеция и Генуа. Той е заловен. В затвора той диктува на друг затворник, Пизан Рустик, своите спомени от далечно пътуване. Така се появи „Книгата за многообразието на света“.

Този труд по онова време едва ли е бил единственият източник на западни знания за Централна, Южна и Източна Азия. Марко Поло не беше географ, така че разстоянията в неговото описание се оказаха много надценени, в резултат на което картографите направиха не съвсем точни карти. Но описанията на живота на източните народи, умело представените наблюдения се оказаха безценни.

На 8 януари 1324 г. Марко Поло умира във Венеция.