В древeн Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на болните, да имат приятен вкус. За целта смесвал горчивите сиропи с вино, мед, или мляко. Раните промивал с вино и облекчавал болките с билки. Валентин бил и проповедник – макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Император по това време бил Клавдий Втори, който водел множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство и отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият надзирател почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Чул за лечителските му способности, той го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин разбирал, че този недъг е практически нелечим, но момичето било толкова красиво, че той се влюбил и дал дума, че ще направи всичко възможно. Дал на момичето мехлем и поръчал да дойдат отново. Минали седмици, но зрението на девойката не се връщало. Мъжът и дъщеря му обаче не се съмнявали в лекаря и продължавали лечението.

Един ден римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата му и го арестували заради нарушаването на заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но бил безпомощен да помогне. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Написал му прощално любовно писмо и на същия ден, 14 февруари 270 година, изпълнили присъдата. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран /минзухар/. Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението й се възстановило и тя видяла блестящия цвят на цветето.

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за Ден на свети Валентин. И до днес хората показват своята привързаност и любов един към друг, като изпращат на този ден картички и цветя на своите любими.

 

loading...