На 24 февруари румънците отбелязват своя празник на любовта, известен като Драгобете. Той се чества в деня, в който православната църква почита намирането на честната глава на Свети Йоан Кръстител. Празникът е с хилядолетна традиция и отбелязва началото на пролетта.

Взет от древните даки, във времето и през вековете Драгобете започва да се смята за покровител на любовта, божество, което защитава и носи късмет на влюбените.

„Празникът е силно свързан с прехода от един сезон към друг. В специализираната литература Драгобете се сравнява с Ерос или Купидон. Той е весел, любящ и символизира енергията, жизнеността и младостта“, обяснява Дойна Ишфанони, научен сътрудник в Музея на селото в Букурещ, цитирана от вестник “Адевърул”.

Според народните вярвания на тази дата не се работи. Ако на Драгобете вали дъжд, пролетта ще е дълга и красива. Традицията повелява на 24 февруари момичетата да се обличат красиво и да берат първите пролетни цветя, които по-късно ще поставят на иконите. Твърди се, че този жест ще ги запази завинаги млади и ще премахне завистта и злите мисли, насочени към тях.

Неомъжените млади жени събирали малкото останал сняг, наричан още „приказен сняг“. Водата, която се е появила след топенето му, била използвана за любовни заклинания, но и в ритуали за разкрасяване. Според древните легенди този сняг се появил в резултат на усмивката на феите. Ето защо момичетата миели лицата си с тази вода, за да станат красиви като самодиви.

Тази година подаръците за Драгобете са с 30 процента по-скъпи, отколкото миналата година, показва проверка на БТА. „Букет лалета струва около 100 леи (около 40 лева). Такъв, аранжиран с други цветя, около 15 на брой, достига 300 леи.

Не липсват и инициативи за празника. Студентската лига от университета „Василе Александри“ в Бакъу организира „Автобус на любовта“. До 16:00 часа днес младите хора могат да се возят на автобус 22 и да си кажат “да”, а в замяна ще получат грамота.

И Музеят на селото в Букурещ ще отбележи румънския Свети Валентин с народни художници и занаятчии, които ще представят на събор традициите, свързани с началото на пролетта.

“В неделя (26 февруари) една от най-известните изпълнителки на народна музика от Мехединц – Нарчиса Баляну и вокално-фолклорна група „Дори, лиор дор” ще изнесат програма, озаглавена „Песни за Драгобете”. С музика те ще преведат публиката през всички области на страната”, информират за БТА от музея.  bta.bg