Вижте коя школа победи на карнавала в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

0
654
  • Школата по самба “Императриз Леополдиненс” бе коронована за шампион на карнавала в Рио де Жанейро с мрачно дефиле, вдъхновено от спорната фигура на местен герой от бразилския североизток, подобен на Робин Худ, съобщи АФП.

Победата предизвика експлозия от радост в Рамос, популярен северен район на Рио и люлка на школата, която спечели деветата си титла след 22-годишно изчакване.

Темата на парада, удивил зрителите на Самбодрома в нощта срещу вторник, бе Лампайо, емблематичен герой в историята на североизточния бразилски район Сертао от началото на двадесети век. Лампайо е спорна фигура – герой за почитателите си и кръвожаден бандит за критиците си.

Противно на клишетата за карнавала в Рио, парадът на школата “Императриз” не показа костюми и платформи в ярки цветове, пера и пайети. На една от платформите имаше огромен плъх, придружаван от огромни черепи със светещи очи. Друга показваше лицата на хора с прерязани гърла. 90-годишната дъщеря на Лампайо участва в парада, който имаше и политическо измерение с екзалтирането на бразилските североизточни райони, твърдина на избирателите на левия президент Инасио Лула да Силва, победил на изборите през октомври десния Жаир Болсонаро.

“Когато темата е Лампайо и става дума за североизтока, разговорът е за политика”, каза творческият директор на школата Леандро Виейра в интервю за местен седмичник преди началото на карнавала.

Рио не можеше да се върне към нормалния живот след карнавала, докато не беше обявен победител, писа Асошиейтед прес.

Парадът на карнавала се определя като най-мащабното парти на света, макар почти никой извън Бразилия да не разбира, че бляскавите платформи и екстравагантните танцьори са много повече от спектакъл. Карнавалът в Рио има сложни и постоянно променящи се правила и победителят се определя от десетки съдии.

Надеждите за бъдещето на цели общности бразилци от работническата класа зависят от класирането на карнавала. В сряда те се струпваха в школите, за да гледат по телевизията заедно обявяването на резултатите. Победата е признание за упоритата работа, изпълнена със съвършенство, носи слава и престиж.

Школите по самба в Рио започват да се състезават помежду си през 30-те години на миналия век и в средата на 80-те години центърът на карнавала е на Самбадрома, където се провежда парадът. Спектакълът с продължителност 70 минути струва около два милиона щатски долара.