• Компанията му получи разрешение, набира доброволци
  • Социалната мрежа X може да стане платена

Компанията за мозъчни импланти Neuralink на предприемача Илон Мъск обяви, че е получила одобрение да започне набиране на доброволци за изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хората с парализа вследствие на увреждане на гръбначния стълб или амиотрофична латерална склероза могат да участват в изследването. Не се съобщава колко души ще бъдат включени в тестовете, които ще продължат около шест години.

В проучването ще се използва робот за хирургично поставяне на имплант в област на мозъка, контролираща двигателните умения, заявиха от Neuralink. Оттам добавиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват мислите си чрез електронни устройства.

Компанията, която по-рано се надяваше да получи одобрение да постави устройството на десет души, е преговаряла за по-малък брой пациенти с Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, след като регулаторът повиши загрижеността си за безопасността, твърдят настоящи и бивши служители.

Не е известно полученото одобрение за какъв брой пациенти е, отбелязва Ройтерс.

Илон Мъск има големи амбиции за Neuralink, като твърди, че компанията ще улесни хирургическото поставяне на чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

През месец май компанията обяви, че е получила разрешение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за първото си клинично изпитване върху хора.

Дори и ако се окаже, че устройството на Neuralink е безопасно за употреба при хора, ще е необходимо повече от десетилетие за разрешение за търговска употреба на чипа, казват експерти, цитирани от Ройтерс. Това означава, че в най-добрия случай комерсиалното поставяне на чипове в мозъка ще стартира през 2033 година.

Ден по рано Мъск обяви, че социалната мрежа X (бившият Туитър), на която е собственик може да стане платена. Според Мъск компанията ще таксува потребителите на мрежата с „малка сума месечно“. Той отбеляза, че сумата на плащането ще бъде по-малка от цената на платен абонамент за X Premium, който е $8 на месец.

https://trud.bg/