• Това посочват от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ в официална позиция до медиите
  • Губещи от решението за предсрочен отказ от внос на руски нефт ще се окажат всички потребители. Това посочват от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ в официална позиция до медиите.

Ето и цялата позиция на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”:

Обсъжданото в Народното събрание решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ и създава рискове на пазара на горива в страната.

Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България.

Чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България.

В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията ни бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период.

Планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК; гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство.

Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз. Обръщаме внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато непрекъснато сме осигурявали през последните 25 години.

При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи.

https://trud.bg/