Агроном и специалист по цветарство Ксения Давидова изброи стайни растения, които не изискват сериозни грижи. Те са идеални за хора, които работят много или постоянно забравят за своите мълчаливи „любимци“.

Кактусите се отличават със своята непретенциозност, които в естествената си среда живеят в горещи пустини и лесно понасят суша. В топлия сезон им е достатъчно поливане веднъж на две седмици, в студения сезон – веднъж месечно, пише MIR24.

Crassula (известен още като Crassula, известен още като парично дърво) идва от Африка, така че може да издържи и на топлина. Ще бъде удобно на светъл перваз на прозореца, но не и на пряка слънчева светлина, а през зимата растението изпада в хибернация, в което време е по-добре да го преместите далеч от радиатора. През пролетта и лятото дебелото растение трябва да се полива веднъж на всеки две до три седмици, през есента и зимата – веднъж на всеки три до четири седмици.

Chlorophytum обича да е в задната част на стаята. Трябва да се навлажни чрез пръскане или чрез поставяне на съд с вода до саксията. През топлия сезон изисква поливане два пъти седмично, а през студения сезон – веднъж седмично.

Фикусът предпочита да живее на едно място, удобно му е на дифузна светлина, а през зимата се страхува от течение. Трябва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне.

Списъкът се допълва от spathiphyllum, който, въпреки че не обича течения и топлина, ще бъде доволен от две или три поливания седмично през лятото и веднъж седмично през зимата