• Гражданската организация “Спаси София” беше учредена като партия и избра за свой председател лидера си и общински съветник Борис Бонев
Преди началото на учредителното събрание Борис Бонев посочи пред журналисти, че първите две основни цели на партията са да спечели местните избори тази година в София още на първия тур и болшинство в Общинския съвет, предаде БТА. “Трета цел е още първия ден, след като спечелим, да докажем, че София може да се управлява по по-различен начин, така че всички наши мечти за модерен, цивилизован европейски град да се осъществят в най-кратки срокове”, каза Бонев.
Първите избори, на които партията ще се яви, са местните тази година в столицата, поясни Бонев. Той допусна, че могат да помогнат на други сходни организации по места.
Бонев уточни, че явяването на избори самостоятелно е възможно, но не и препоръчително, предаде БНР.
“Вярваме, че след 17 години управление на ГЕРБ в София има нужда от широк, обединен опозиционен фронт, който да получи необходимата обществена подкрепа и доверие, така че всички онези тежки, но необходими реформи, от които нашият град има нужда, да се случат и да има обществена подкрепа за тях. Има очаквания, първо и най-важното, да постигнем съгласие за приоритетите за София. Нашите три приоритета са ясни – това е влизането в кварталите, но истински, по истински начин, прозрачното и честно управление, както по отношение на администрацията, така и на разходването на средствата. Градът ни да бъде зелен и проспериращ с фокус върху зелената икономика, бизнеса и чистия въздух”.
“Спаси София” ще е центристка партия, каза още Борис Бонев, цитиран от БНР. Той посочи, че вече се е срещал с лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за общо явяване на местните избори в София, но няма взето решение за това.
Бонев определи като напълно очаквано решението на президента да връчи третия проучвателен мандат на БСП.
“Това са политически игри, смятам, че причината да бъде връчен мандатът на БСП има връзка с желанието на определени кръгове в партията за отстраняване на лидера Корнелия Нинова…Смятам, че имаше по-подходящи политически партии, които можеха да получат този мандат и даваха заявки за управление”.