Днес започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“. Растенията прекарват всеки зимен период в закрита оранжерия, при температура около 15°С. На площ от 680 кв. м от месец април бяха експонирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида.
Кактусите са предимно от род Opuntia, а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).

Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк – Варна пренасят на ръце огромните растения, някои от които тежат над 300 килограма, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с останалите едроразмерни видове.

Екзотичните растения са една от визитните картички на Университетска ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа колекция от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.

През зимните месеци посетителите могат да се насладят на богатството от видове в експозиционната оранжерия

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик