Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов пристига в община Добричка на 9 януари. Визитата на Атанас Запрянов е свързана с реализирането на идеята в село Драгойново в община Първомай през 2020 г. да се издигне мемориал на загиналите във войните за национално обединение /1912-1918 г./ и във Втората световна война. Ще бъде почетена паметта на около 70 мъже от Драгойново, загубили живота си по време на войните. Родолюбивата инициатива предвижда за паметния знак, с автор – скулпторът Христо Илиев, в Драгойново да бъде донесена пръст от лобните места на героите, сред които е и ефрейтор Запрян Ангов.
Ефрейтор Ангов от Шести конен полк се прощава с живота край село Смолница на 5 септември 1916 година – в първия ден на Добричката епопея, и е погребан тук.
Именно желанието да бъде почетена паметта на този достоен българин води заместник-министър Запрянов в община Добричка. Той ще посети село Смолница – за да вземе пръст, която ще бъде съхранена в мемориала в Драгойново. Символично пръст вече е пренесена и от местността на Завоя на река Черна, в близост до Битоля в Република Северна Македония. Атанас Запрянов е посетил историческото място на Архангелова задушница през ноември 2019 г., съобщи Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ в Министерството на отбраната. Освен Смолница, Запрянов ще посети и Мемориала край село Козлодуйци на загиналите през 1916 г. от Шеста пехотна Бдинска дивизия.
При визитата си на 9 януари заместник-министър Атанас Запрянов ще се срещне и с кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Той ще бъде придружен от Иво Антонов – директор на Дирекция “Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО, и Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ в Дирекцията.
Красимира НИКОЛОВА

loading...