Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант /о.р./ Атанас Запрянов посети село Смолница и събра пръст от гроба и лобното място на ефрейтор Запрян Ангов Ганев от Шести конен полк – роден в с. Драгойново, убит и погребан край село Смолница в първия ден на Добричката епопея. Почвата ще бъде положена в основите на мемориал в родното място на ефрейтор Ангов – село Драгойново, община Първомай, което е и родното село на зам.-министър Запрянов. Според него, по този начин паметта на ефрейтор Ангов и на други храбри мъже от селото, дали живота си във войните за национално обединение /1912-1918 г./ и във Втората световна война, ще бъде съхранена за поколенията.

Във връзка със 100-годишнината от Първата световна война е създаден  инициативен комитет за увековечаване паметта на ефрейтор Запрян Ангов Ганев и е започнало издирване на информация – как и къде е загинал и защо е обявен за герой на българската конница. „В рамките  на това разследване се оказа, че са загинали 87 драгойновци във всички войни. По този повод решихме да изградим паметник по случай Първата световна война, на който да се изпишат имената им, като там да бъде и името на Запрян Ангов”, каза генерал-лейтенант Запрянов.

Ефрейтор Ангов загива в с. Смолница при изпълнение на служебния си дълг, провеждайки разузнаване в разположението на противника. Той обаче е разкрит и казаците започват преследване. За да спаси своя командир, ефрейторът влиза в бой с врага и дава възможност на офицера да бъде спасен, но самият той загива. Героичният му подвиг се развива пред къщата на Александър Сивков, който прибира тялото му и по-късно го погребва като свой син. Зам.-министър Запрянов се срещна и със Сева Сивкова, която е родственица на Александър Сивков. Пръст беше взета и от двора на къщата, в която тя живее и до днес.

Пръстта от гроба и от лобното място на ефрейтор Запрян Ангов ще бъде положена в основите на изграждащия се мемориал, заедно с тази от другите 87 загинали драгойновци. НДТ/ Снимка Добрич онлайн