ФРАНЦИЯ УДАРИ СЪРБИЯ НА СТАРТА В БЕРЛИН

Националният волейболен отбор на Франция започна по отличен начин европейската олимпийска квалификация в Берлин (Германия). Въпреки скандалите в тима, играчите на Лоран Тили удариха и биха категорично европейския шампион Сърбия с 3:0 (25:21, 25:21, 25:22) в първия мач от Група „В” на турнира, в която е и България, игран в неделя вечерта пред над 2500 зрители в легендарната “Макс Шмелинг Хале”. Така “петлите” направиха сериозна крачка към класиране за полуфиналите на олимпийската квалификация.

Вчера Франция излезе за втората си среща срещу българските “лъвове”, които пък в първия ден на турнира почиваха. Двубоят бе от 18,00 часа българско време.

Над всички за Франция бе Жан Патри със страхотните 22 точки (1 блок, 1 ас и 65% ефективност в атака). Ървин Нгапет добави още 14 точки (1 блок, 1 ас, 50% ефективност в атака и 27% позитивно посрещане) за успеха.

За сърбите Неманя Петрич (1 ас, 72% ефективност в атака и 10% позитивно посрещане) и Александър Атанасийевич (1 блок и 48% ефективност в атака) реализираха съответно 14 и 12 точки.

ШАХМАТИСТЪТ ДЕЯН ДИМИТРОВ Е СПОРТИСТ № 1 НА ШАБЛА

Деян Димитров е спортист № 1 на Шабла за 2019 г. Състезателят и треньор по шахмат заслужи отличието за втора поредна година с чудесното си представяне на Националната клубна купа в Приморско – от 31 май до 6 юни. През сезона Димитров записа редица победи и призови класирания на турнири у нас и в чужбина.

Специални гости на церемонията, която се проведе в обновената спортна зала, бяха д-р Йорданка Стоева – председател на Общински съвет Шабла, и г-н Мариян Жечев – кмет на община Шабла.

С приза треньор на годината бе отличен Веселин Василев от Спортен клуб по лека атлетика „Нефтяник 2014“. Той също печели наградата за втора поредна година заради успехите на своите деца и дейността, която развива. Отбор на годината е Спортен клуб по шахмат „Хармония“. Навръх 25-годишнината от създаването си клубът записа най-доброто си класиране в историята – второ място на Националната клубна купа в Приморско.

Плакети получиха и най-заслужилите деца през годината. От тях можем да отличим Кремена Димитрова (лека атлетика) – носител на 14 медала през годината, и Явор Николов (шахмат) – шампион на България по блиц до 14 години.

Състезатели и ветерани от града бяха наградени за цялостен принос в развитието на спорта през годините.

ВТОРО РЕМИ МЕЖДУ ВЪНЦЗЮН И ГОРЯЧКИНА В МАЧА ЗА СВЕТОВНАТА ТИТЛА

И втората партия между защитаващата титлата си китайка Цзю Вънцзюн и претендентката от Русия Александра Горячкина от мача им за световната титла по шахмат при жените завърши с реми. В Шанхай на 40-ия ход двете стиснаха ръце след трикратно повторение на позицията, която така или иначе изглеждаше напълно равна. С ремито резултатът в мача остава равен 1:1 точки след първите две от общо 12 партии, които са предвидени.

Днес е първият почивен ден за двете шахматистки, а в сряда е третата партия, в която Горячкина ще бъде с белите фигури. Общият награден фонд на двубоя е 500 000 долара. sportal.bg

ЛИНДВИК С ВТОРА ПОРЕДНА ПОБЕДА В “ЧЕТИРИТЕ ШАНЦИ”

Норвежецът Мариус Линдвик спечели състезанието по ски-скок от 68-ото издание на “Четирите шанци” в Инсбрук (Австрия). 21-годишният Линдвик записа втори пореден успех, след като събра 253.3 точки в предпоследния трети старт от тазгодишното издание на престижната верига. Той беше лидер след първите опити със 133.0 метра, като запази първото си място със 120.5 метра във втория, а с това постигна и втори успех за Световната купа в кариерата си. Втори на 1.3 точки завърши Давид Кубацки (Полша) също със опити от 133.0 и 120.5 метра. Даниел Андре Танде от Норвегия се нареди трети с изоставане от 4.0 точки зад Линдвик. Той беше 12-и след първите скокове със 126.0 метра, но с отличен втори опит от 131.0 метра си осигури място на подиума.

Българинът Владимир Зографски не участва, след като беше дисквалифициран по време на квалификациите заради екипировката. Кубацки води в генералното класиране за “Четирите шанци” преди последното състезание с 830.7 точки, следван от Линдвик с 821.6 точки и от Карл Гайгер (Германия) с 817.4 точки.

Миналогодишният шампион Рьою Кобаяши (Япония) е четвърти с 817.0 и все още има шансове да защити титлата си във веригата от миналия сезон. В подреждането за Световната купа Кобаяши е лидер с 608 точки след 11 от 31 състезания, следван от Гайгер с 539 точки и от Щефан Крафт (Австрия) с 489 точки.

ПЕРФЕКТЕН ДЕБЮТ ЗА ЗВЕЗДНИЯ ДУЕТ СЕРИНА УИЛЯМС – КАРОЛИН ВОЖНЯЦКИ

Серина Уилямс (САЩ) и Каролин Вожняцки (Дания) стартираха с победа на двойки с 6:2, 6:4 над японките Нао Хибино и Микото Ниномия на турнира по тенис в Оклънд (Нова Зеландия). Двете бивши номер 1 в света на сингъл, които са близки приятелки извън корта, решиха да си партнират при дуетите в един от последните турнири в кариерата на датчанката. Вожняцки обяви, че спира с професионалния тенис след Откритото първенство на Австралия в края на януари.

Серина не е играла на двойки в турнирите на WТА с друга партньорка освен сестра си Винъс от 2002 година насам. Вожняцки пък въобще не е участвала в мач при дуетите от повече от три години. “Беше много забавно и се наслаждавах на всяка минута на корта. От доста години съм в професионалния Тур и да играя със Серина, беше страхотно”, коментира датчанката. “Беше хубаво, че този път бяхме заедно от едната страна на корта. Тя ме е побеждавала толкова много пъти, когато сме били съпернички в мачовете ни на сингъл. Прекрасно е, че сега спечелихме заедно”, допълни тя.

Уилямс е поставена под номер 1 на сингъл и ще стартира днес срещу италианката Камила Джорджи. Вожняцки пък ще играе срещу представителката на домакините Пейдж Ауриган, получила “уайлд кард”.

НОВАК ДЖОКОВИЧ ПРИЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО НА МАРИЯ ШАРАПОВА

Новак Джокович прие предизвикателството на Мария Шарапова и обяви, че също като нея ще дари 25 000 долара в помощ на засегнатите от опустошителните пожари в Астралия. Сръбският тенисист бе предизвикан от руската си колежка да направи дарението в “Туитър”, и той на драго сърце откликна на молбата й. Така той стана поредният топтенисист, който се включи активно в благотворителната акция за засегнатите от пожарите в Австралия. Началото постави Ник Кирьос, който обяви, че ще дарява по 200 долара при всеки свой ас през месеца. Към него впоследствие се присъединиха Ашли Барти, Симона Халеп, Саманта Стосър и други.

Мащабните горски пожари обхванаха източното крайбрежие на Австралия през септември миналата година, а впоследствие огънят се разпространи и на югозапад на териториите на щатите Нов Южен Уелс и Виктория. Към днешна дата жертви на огнения ад са станали 24 души, близо половин милиард животни също загинаха, включително 8000 коали, изгорели са около 2000 жилищни сгради и около 3000 административни и битови сгради.

За радост на пожарникарите и доброволците, които се борят с огъня, във Виктория и Нов Южен Уелс в неделя падна лек дъжд, което пък помогна за намаляване на зверската жега, която на моменти достигаше около 50 градуса по Целзий.

Това е най-горещата година в Австралия за последните поне 10 години, което поставя въпроса за важността на климатичните изменения.

СЕДМА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА ТАМПА БЕЙ

Тампа Бей постигна седма поредна победа в НХЛ след успех с 3:1 срещу Каролина. Стивън Стамкос се отличи с гол и асистенция, а Никита Кучеров добави две асистенции за успеха на Тампа. Вратарят Андрей Василевски спаси 28 удара, а с попадения за победата се отчетоха още Мичъл Стивънс и Брейдън Пойнт. Андрей Свечников вкара почетния гол за тима на Каролина, който губи втори пореден мач.

В друг мач от кръга Вашингтон записа драматична победа над Сан Хосе с 5:4 след продължение. Столичани губеха с 2:4 в края, но с два гола за 32 секунди на Ти Джей Оши и Якуб Врана тимът изравни и прати мача в продължение, където Ларс Елър вкара победния гол. За Сан Хосе хеттрик във втората третина реализира Ивендър Кейн, но това се оказа недостатъчно.

Питсбърг загуби с 1:4 у дома от Флорида. Вратарят Крис Дриджър направи силен мач и спаси 31 удара и помогна на Флорида да прекъсне серията от осем поредни загуби. Брет Конъли вкара 16-ия си гол за сезона за Пантерс, Майк Хофман записа гол и асистенция, а другите попадения за успеха бяха дело на Франк Ватрано и Евгений Дадонов. Джаред Маккан отбеляза гола за Питсбърг.

АРМЕН НАЗАРЯН ВОДИ КЛАСИЦИТЕ НА ЛАГЕР В ЕРЕВАН

Старши треньорът Армен Назарян и неговият помощник Илиян Георгиев поведоха националите по класическа борба на лагер в Ереван, Армения. Сборът ще продължи до 17 януари. В състава са 11 състезатели, сред тях и лидерите Иво Ангелов, Кирил Милов, Айк Мацаканян, който вече ще се бори в по-горната категория, както и Тарек Абделслам. С мъжете тренировки започна и младият талант в тежка категория Радослав Георгиев.

Същевременно в треньорския щаб на класиците бе привлечен Елис Гури, световен шампион от 2011-а. Той и другият помощник-треньор в националния тим Бисер Георгиев ще работят с останалите момчета в София.

Ето и пълния състав на нашите за лагера в Ереван:

60 кг Иво Ангелов – “Миньор”, Перник

60 кг Августин Спасов – “Васил и Георги Илиеви”, Кюстендил

63 кг Румен Савчев – “Ботев-93”, Враца

67 кг Дейвид Димитров – “Слава”, Монтана

67 кг Константин Стас – “Васил и Георги Илиеви”, Кюстендил

77 кг Айк Мнацаканян – “Миньор”, Перник

72 кг Стоян Кубатов – “Ботев-93”, Враца

82 кг Захари Зашев – “Ботев-93”, Враца

87 кг Тарек Абделслам – “Миньор”, Перник

97 кг Кирил Милов – “Ботев-93”, Враца

130 кг Радослав Георгиев – “Берое”, Стара Загора