• В Охрид сръбското посолство в РС Македония, със съдействието на властите в Скопие, издигна паметник за “убитите сърби от местните български бунтовници”.

Върху плочата пише буквално следното: „През зимата на 1915 г. при изтеглянето на сръбската армия в посока на Албания в село Рамне брутално са избити от българските бунтовници 400 сърби”. На плочата пише още, че „на това място е имало паметник, който е бил поставен през 1925 г., но той бил унищожен в средата на 1941 година от българските фашисти при окупацията на Охрид“.

Възстановяването на паметника е част от споразумението между македонското и сръбското правителство. Сръбското посолство е изработило списък, в който фигурират десетки подобни паметници, възхваляващи сръбската окупация на днешна РСМ в периода 1919-1941 г., които подлежат на възстановяване. В посочения период Македония се нарича “Южна сръбска бановина”. Избитите в този период са хиляди, а прокудените в България десетки хиляди.

От изписания текст става ясно, че „в Охрид е имало български бунтовници“, които се борят срещу сърбите, но възниква и въпросът как тогава българите, ще се самоокупират”?

През последните две години в Охрид има организирана и стимулирана антибългарска кампания от местните власти, която открито се толерира и от централната власт. Освен посегателствата срещу българския клуб и пребиването на Християн Пендиков, в Охрид на няколко пъти бе посегнато и срещу паметника, издигнат за загиналите български туристи през септември 2009 година в Охридското езеро, предаде БГНЕС.

https://lupa.bg/