ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ, А АЛТЕРНАТИВАТА ВЕЧЕ Я ЯХВА “ФОЛКСВАГЕН”

482

 

Далеч не всички специалисти споделят еуфорията относно масови преход на човечеството към електрическия транспорт. На критики са подложени както експлоатационните възможности, така и преувеличената екологичност на електромобилите. Доста по-големи перспективи имат транспортните средства, работещи на водород.

Митове и истини за екологичността на електрическия транспорт 

Значителен обем от замърсяващите природата вредни вещества изхвърлят двигателите, които работят с бензин и, особено, с дизел. Това е факт. ДВГ в сегашния си вид е вчерашна технология. Но какви са алтернативите?

В момента много се говори за преход на транспорта към електрическа енергия. Но тя не се взима от въздуха. Значителни обеми все още се произвеждат от тецове и АЕЦ, които не може да се нарекат екологично чисти. А всеобщото преминаване към слънчеви и ветрови станции ще трябва да се почака доста много. Още по-голям проблем представляват батериите за съхранение на електроенергията. В тях се използват токсични материал, както и редки такива. Според разчетите на специалистите на компанията “Фолксваген”, за всеобщ преход към електромобили с оглед на съществуващите технологии запасите от кадмий просто няма да стигнат. Ще има проблеми с лития и другите редки метали. Утилиацията на старите акумулатори засега все още е неразрешена задача.

Изходът – водородният двигател. 

Двигателите на водородни и други енергийни клетки вече не едно десетилетие подред се смятат за перспективни. При тяхната работа отпадъчният продукт от горенето се явява… водата. Най-обикновена вода. Тоест това е реално екологичен и чист вид транспорт. Водородът обаче е крайно опасен. Фактически това е мини бомба. Инженерите засега не са успели да решат тази задача с безопасността. А решенията, които са налични, са твърде скъпи и не могат да бъдат използвани масово. Специалисти от много страни постоянно мислят върху приемлив вариант за безопасно съхраняване и използване на водорода.

Например, румънски инженери предлагат да се използват стъклени капилярни тръби, в които да се поддържа работно наляган от 800 бара. Те са толкова тънки, че приличат на кичур коса. Сметнато е, че сноп с размера на молив ще стигне, за да се задвижи моторизиран велосипед или скутер. За автомобил обаче ще са необходими доста по-големи обеми.

От технологията обаче вече се е заинтересувал автогигантът “Фольксваген”.

https://blitz.bg/

 

 

loading...