• Обнадеждаващо или притеснително, но подкрепата на това силно дискусионно решение идва слез 340 гласа „За”, 279 „Против” и 21 „Въздържал се”

Вчера Европейският парламент одобри закон, който ще забрани продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно горене през 2035 г.

Първата стъпка на закона за 27-те страни в ЕС предвижда съкращаване на вредните емисии СО2 с 55% на новите коли през 2030 г. (спрямо нивата от 2021 г.). Вановете трябва да постигнат 50% по-ниски вредни емисии в края на десетилетието спрямо 2021 г., а през 2035 г. леките коли и вановете съкращението на СО2 емисиите трябва да е 100%. Това значи – край на продажбата на автомобили с ДВГ.

Според Ян Хьойтема, водещ парламентьор на Парламента по темата, целите за намаляване на емисиите СО2 „създават яснота за автомобилната индустрия и стимулират иновациите и инвестициите за автомобилните производители”.
„Покупката и шофирането на автомобили с нулеви вредни емисии ще стане по-евтино за клиентите, като по-бързо ще се оформи и вторичен пазар. Това прави устойчивото шофиране достъпно за всички“, казва той.

Споразумението бе договорено през миналия октомври, но все още се нуждае от всички официални печати. Последният такъв се очаква да дойде от Европейския съвет през март.