Над 4600 украинци, ползващи временна закрила, в област Добрич са получили еднократна помощ от 375 лева за периода от февруари м.г. досега, съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за посрещане на инцидентно възникнали жизненоважни потребности. Те са предимно от територията на община Балчик – 4100. 306 души са подпомогнатите на територията на община Каварна, обобщи директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Ирена Баирова.

По другия вид помощ, осигурявана от Агенцията за социално подпомагане по проект от ноември м.г. до февруари т.г., ваучери от по 100 лева на човек за продукти и вещи от първа необходимост, са обхванати над 3000 души, като около 2800 са от община Балчик.

Баирова обобщи, че това са предимно украинци от хотели в Кранево и Балчик, а през лятото и от Албена, които от септември са отишли на други места.

На друго основание социални помощи не са отпускани в област Добрич, тъй като не са отговаряли на условията. След пререгистрацията за хората, които се установяват за по-дълго, и това ще е възможно според изискванията на нашето законодателство.

Тази седмица започна пререгистрацията на лицата, пристигнали от Украйна и получили временна закрила на територията на Република България, чиято валидност се удължава до 04.03.2024 г.

Новите регистрационни карти се издават от тази седмица до 31.03.2023 г., докогато ще важат старите регистрационни карти. В този период лицата с временна закрила трябва да се явят и да представят: – заявление по образец за подновяване на Регистрационната карта на чужденец с предоставена временна закрила, съдържащо актуален адрес на пребиваване; национален документ за самоличност; регистрационна карта с валидност до 23.02.2023 г. Пререгистрацията се извършва в най-близката районна дирекция на МВР или регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците.

Албена ИВАНОВА

https://bnr.bg/varna/