СТАРИ СКИЦИ ОТ 1971 Г. РАЗКРИХА ГОЛЯМА ТАЙНА ЗА “ФОРД MUSTANG II”

0
1854

За автомобила като цяло “Форд Мустанг” второ поколение е по-лек и по-къс от предшественика си. Появата му е свързана с петролното ембарго, заради което в света имаше сериозен недостиг на гориво. Този автомобил е бил разработван на малолитражната платформа Pinto. За него е била използвана уникална каросерия и изолирано предно окачване. Моделът “Мустанг II”, който получава титлата “Автомобил на годината” през 1974 година е бил продаден в 1.1 милиона бройки само за няколко години. Впрочем, независимо от големите продажби, някои специалисти говорят, че даденият модел представлява отказ от ключовите аспекти на наследството на Mustang.

През 1970 година длъжността президент на компанията Ford Motor Company поема Ли Якока. Новият президент разпорежда да се създаде по-малък “Мустанг”, който да бъде пуснат в продажба през 1974 г. За разработването на новия модел е бил привлечен младият дизайнер Бак Мук, който впоследствие работи в компанията 35 години. Именно дизайнът на Мук е бил избран първоначално за идеята за създаването на “Мутанг II” от 1974 година. Мук е заявявал, че първоначално е рисувал модел, имащ закръглени предни крила, както при AMC Javelin или C3 Corvette. Най-уникалните елементи на таи версия са изцяло стъкления покрив, скритите дръжки на вратите и наклонената линия на прозорците. На ранните скици е изобразен автомобил, имащ и  Кристи фарове. Но на окончателните скици ние гледаме автомобил с открити фарове, ярко изразена решетка и 2 типа каросерии – купе и хечбек. Дизайнът на автомобила е станал по-объл и тънък.

Мнозина от феновете на “Мустанг” снизходително гледат на “Мустанг II”, произвеждан от 1974-а до 1978-а година. В защита на модела обаче трябва да се отбележи, че още през първата година от появата си на пазара продажбите на този автомобил били близки до продажбите на “Мустанг” от 1965 година. Както вече бе казано в началото на статията, общо са продадени над 1 милион бройки от този модел.

https://blitz.bg/