• Казус е и кой ще е външен министър, най-вероятно ще бъде предложен отново Иван Кондов
  • Слуховете били породени от страха на определени кръгове
  • На 27 август НС се събира извънредно за клетвата
  • „При успех изборите ще бъдат на 27 октомври“, съобщи президентът. 

След като президентът Румен Радев потвърди в четвъртък сутринта написаното първо от “Труд news” – а именно, че Димитър Главчев ще е новият-стар служебен премиер, двамата проведоха среща на “Дондуков” 2 в същия ден.

По всичко личи успешна, а от нея стана ясно и че най-вероятно ще ходим на избори на 27 октомври – последната неделя на месеца, като предстоящата тогава смяна на часовото време не е пречка за провеждането на вота.

“Тази отговорност отново се върна върху Вас (…) За да имате успех в този мандат, следва да направите задълбочен анализ на всички перипетии, които имаше, за да се стигне дотук. В мандата си досега, въпреки всички резултати, които бяха постигнати, към ръководеното от вас правителство се появиха определени съмнения за зависимости към дадени политически лица. Вие ги опровергахте, но с този мандат имате възможност да докажете противното”, заяви Радев. И отново подчерта, както и при срещата с Кожарева – настоява правителството да издигне “в свой основен приоритет борбата с купения и контролиран вот” и да мобилизира целия ресурс на държавата в тази задача. Радев призова Главчев да представи “приемлив” състав на МС, с което намекна, че няма да приеме Калин Стоянов да остане на министерското кресло в МВР. “При успех изборите ще бъдат на 27 октомври”, съобщи още президентът.

“Няма от какво да се срамувам”, отвърна му Главчев. И посочи като основни свои постижения добрата организация на миналите избори и запазването на европейския път на България: “Спекулации за политически зависимости могат да се правят, като те са свързани с предизборна агитация. И, за съжаление, през целия период то си беше една предизборна агитация”.

И подчерта – институциите трябва да си взаимодействат и работата между “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2 е доказателство за това. “Надявам се всичко, което сме вършили досега, да го вършим още по-добре. Ако издадете указ, разбира се”, изрази надежда Главчев. И обеща – ще направи всичко възможно да се свали политическото напрежение и ще направи всичко възможно, за да се удовлетворят очакванията на българските граждани. Това, апорпо, е намек, че ще уволни Калин Стоянов.

Министрите в кабинета “Главчев” 2 се очаквах да бъдат същите, каквито са и в момента, като единствените въпросителни са по отношение най-вече на поста вътрешен министър. Заради когото и Радев отказа преди дни да назначи кабинета, предложен от бившия кандидат Горица Грънчарова-Кожарева, която бе категорична в желанието си да остави Калин Стоянов начело на силовото ведомство. В последствие този “инат” бе заклеймен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова Главчев за компромисност, в името на която да се откаже от Калин Стоянов и да назначи друго лице на поста.

По информация на “Труд news” след като вземе папката днес, Главчев ще предложи имена на министри в понеделник, а във вторник,27 август, ще има извънредно заседание на парламента за клетвата на новия-стар кабинет.

Това бе потвърдено, макар и в лаконична форма, и от самия Главчев пред чакащите го след продължилата около 40 минути среща на затворени врата между него и президента.

“Още сме в процедура, в понеделник ще разберете какви промени и дали ще има промени в проектокабинета, който ще дам за подписване на указ от президента. Следя какво се случва в обществото и ще предприема действия с оглед успокояване на политическата обстановка”, каза накратко пред чакащите го пред “Дондуков” 2 медии премиерът, неотговаряйки на въпроса кого ще назначи на мястото на Калин Стоянов в МВР.

Главчев не отговори и на друг въпрос, който също е казус що се касае до следващия кабинет – дали ще има нов министър на външните работи, или той ще продължи да съвместява както премиерския, така и поста на дипломат номер едно. “Труд news” научи обаче, че към момента най-вероятният вариант за поста остава Иван Кондов, сегашен зам.-министър и дипломат от кариерата, който бе предложен и от Грънчарова-Кожарева.

Иван Демерджиев, бивш вътрешен министър, пред “Труд news”: Не се връщам начело на МВР

Пред “Труд news” Иван Демерджиев категорично отрече спекулациите, че ще замести Калин Стоянов като МВР шеф.
Демерджиев е бивш двукратен министър на вътрешните работи в кабинетите на Гълъб Донев, назначени от президента Румен Радев, а преди това и служебен заместник-министър, а после и министър на правосъдието в правителствата на Стефан Янев.

За това се заговори активно в политическите среди в последните дни, а името на Демерджиев бе спрягано и като възможен вариант в провалилия се кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева.

Иван Демерджиев отрече слуховете ексклузивно пред “Труд news”: “Зад поредната доза спекулации очевидно прозира страхът на определени кръгове, че в МВР може да се завърне министър, който има воля и опит, за да се справи с купения вот”, коментира Демерджиев.

Същевременно вече е почти сигурно, че досегашният МВР шеф Калин Стоянов няма да остане на поста си във втория кабинет “Главчев”, чийто състав предстои да бъде обявен на 26 август, понеделник, а за негов наследник се спрягат редица имена сред неговите досегашни заместници или други висши фактори от системата на силовото ведомство.  https://trud.bg/