Москва, 2 септември – АИФ-Москва.

Доставките на газ през газопровода Северен поток са спрени за неопределено време поради неизправности, открити по време на поддръжката в компресорната станция Портовая, съобщава пресслужбата на Газпром.

“Докато не се премахнат коментарите за експлоатацията на оборудването, преносът на газ до газопровода Северен поток е напълно спрян”, казва телеграмният канал на компанията.

Рутинната поддръжка в газопомпения модул Trent 60 (GPU No. 24) на Portovaya KS разкри масло в различни съединения. Докладът за изтичане на нефт е подписан и от представители на SIEMENS, които са участвали в проверката.

Откритите неизправности не позволяват да се продължи безопасната работа на единицата. Според предупреждението на Rostekhnadzor, е необходимо да се “преустанови по-нататъшната работа на GPU Трент 60 във връзка с разкритата груби нарушения.”

Газпром пояснява, че преди това на GPU са открити течове на нефт с двигатели No 075, 076 и 120, след което са изведени бездейно. Според Siemens е възможно да се премахне изтичането на масло само при специализирани ремонтни предприятия.

“Писмо за установените неизправности на звено “Трент 60″ (No 24) и необходимостта от премахването им беше изпратено до президента и главния изпълнителен директор на Siemens Energy AG Christian Bruch”, заяви руската компания в изявление.

Припомнете, че от края на юли доставките през газопровода възлизат на около 20 % от максималния капацитет. Газпром обясни намаляването на доставките чрез антируски санкции, които не позволяват навременна поправка на оборудването. От 31 август до 3 септември Северен поток беше изпратен за планирана превантивна работа, доставките на газ за европейските потребители бяха спрени.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че самият Европейски съюз е повдигнал спирането на Северен поток, въвеждайки множество санкции.  https://aif.ru/