Вулканът Анак Кракатау в Индонения се активизира. Кратерът на два пъти само в рамките на два часа в петък сутринта изхвърли над 3-километров стълб от пепел. Огромният черен облак беше отнесен в югозападна посока от вятъра в района, посочват от Националната служба по вулканология на Индонезия.

Кракатау е вулканичен остров. Най-близкото селище е разположено на близо 17 километра от 157-метровият кратер. Към момента не се налага евакуация заради изригването.  Около острова обаче превантивно е обявена 5-километрова забранена зона.  https://nova.bg/

Кракатау

На 26 август 1883 г. се чува взрив и се издига огромен черен облак от вулканична пепел. На следващия ден островът е пометен от чудовищна експлозия – най-мощното вулканично изригване, известно на учените. Две трети от Кракатау изчезват, части от острова политат на височина 70 – 80 km и се разпръскват на площ от 1 000 000 km². Взривът е чут чак в Австралия и в югоизточните части на Русия. Над 19 km³ скали, раздробени на прах, излитат във въздуха, закривайки Слънцето. В продължение на 3 дни район с радиус 280 km потъва в мрак. Вълни цунами с размери 57 m достигнат бреговете на Ява и Суматра и унищожават крайбрежните селища. Загиват общо 37 хил. души.

Последиците от гигантския взрив са почувствани в цял свят. Температурите спадат с няколко градуса, тъй като вулканичният прах спира слънчевите лъчи. Дори в много отдалечени райони са наблюдавани невероятно красиви залези, а Луната често е синя или зелена в резултат на отражението на светлинните лъчи от праха във въздуха. Сеизмичните вълни от изригването достигнат до Лондон и повишават нивото на река Темза.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU