Новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков е назначил ново ръководство на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), съобщиха от пътната агенция.

Уточнява се, че за председател на управителния съвет на АПИ е назначен инж. Ясен Йорданов, а за членове на управителния съвет – инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров. По думите на регионалния министър те са “утвърдени професионалисти”.

Обещанието на Цеков е, че новите шефове ще гарантират “прозрачно разходване на значителния държавен ресурс за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на обществени поръчки с голям обществен интерес”.

По повод започналите по време на предишното служебно правителство обществени поръчки за поддръжка на пътищата за близо 4 млрд. лв. за следващите 4 години новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дава заявка да довърши обществените поръчки и да понесе политическата отговорност за крайните решения.

Това е наложило, допълват от МРРБ, след встъпване в длъжност на кабинета “Денков” да се вземат временни мерки и да се предприемат “превантивни действия с цел защита на обществения интерес” до встъпване в длъжност на новите шефове на АПИ.

В последните си дни на власт служебното правителство на Румен Радев набързо се опита да разпредели 4 млрд. лв. за ремонта на пътищата през следващите 4 години, очевидно с намерението да постави пред свършен факт новото правителство.

Бързането стана в контекста на практически спрените през последните две години пътни ремонти заради липса на възлагания от страна на АПИ. Причината беше, че договорите за пътно поддържане, сключени по време на третото правителство на Бойко Борисов (до пролетта на 2021 г.), бяха обявени за порочни от служебното правителство на Стефан Янев и прекратени предсрочно.

Новите шефове в АПИ ценят експертността на служителите

Новото ръководство на АПИ е заявило при встъпването си в длъжност, че дава кредит на доверие на служителите в пътната агенция и щяло да цени експертността им.

Ясен Йорданов

Ясен Йорданов е представен като магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Има близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България. Работил е и в чужбина по различни проекти.

Йорданов беше част от междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от коалиционното правителство с премиер Кирил Петков, която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорните пътни ремонти при третото управление на ГЕРБ. Междуведомствената работна група беше оглавявана от Андрей Цеков. Тя излезе със заключение, че близо 2.5 млрд. лв. са раздадени при управлението на ГЕРБ на пътни фирми за прикрито възлагане на строителство на пътища, което е станало по договори за текущ ремонт и поддръжка на пътища.

Десислава Паунова остава член на управителния съвет на АПИ. Тя беше назначена в ръководството на пътната агенция от предишния регионален министър Иван Шишков. Паунова е представена като магистър със специалност “Транспортно строителство” от УАСГ. Работи в пътната агенция от ноември 2018 г., като е заемала длъжностите главен експерт и директор на дирекция “Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа”. В периода септември 2012 г. – октомври 2016 г. е асистент-преподавател в катедра “Пътища” към УАСГ. През октомври – ноември 2017 г. е лектор към Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Калоян Киров

Калоян Киров е другият нов член на управителния съвет на АПИ. Той е представен като строителен инженер, магистър със специалност “Транспортно строителство” от УАСГ. Има завършени курсове “Контрол върху качеството на изпълнение на строителството, за съответствие на влаганите в строежите строителни процедури със съществените изисквания за безопасност”, “Координатор по безопасност и здраве по време на проектирането и строителството” и др. Има натрупан професионален опит по реализацията на множество проекти.  https://www.dnevnik.bg/