• Британската ос „Анкара-Лондон“ чрез задействането на проекта „великия междуморски“ ще унищожи Европа в съвременния й вид, пише russtrat.ru

Териториалните апетити на Полша са отдавна известни, както и планът на Ердоган за „голям тюркски свят“. Това, което остава зад кулисите, е, че и двата проекта са сходни и са обединени от един, наречен „велико междуморие“.

„Голямото междуморие“ се състои от северната част, наречена „Междуморие“, водена от Полша, и южната част, насърчавана от Турция под егидата на „Великия Туран“.

Полският проект включва създаването на блок от държави между Черно и Балтийско море. При добър сценарий – обединението им в една държава. Литва, Латвия, Естония, Чехия, Словакия, Хърватия, Словения и България могат да бъдат усвоени (забележка: Унгария, Румъния, Молдова са включени в турския проект)В исторически план вече е имало такъв прецедент, но той не е продължил дълго. Говорим за Британската общност и Малката Антанта. Първият е извършен през късното Средновековие, когато Кралство Полша и Княжество Литва образуват федерален съюз, наречен Жечпосполита. Вторият път, през 20-те години на миналия век, те се опитват да съберат всички държави от Източна Европа и да образуват военен съюз, наречен Малката Антанта. Ако Германия по едно време популяризира идеята за „Трети райх“, то в контекста на Полша може да се спори за „Третата общност“.

(Забележка: концепцията за „третата общност“ е използвана в конституцията на Република Полша като дефиниция на полската държава, която се появява след основните политически промени, настъпили през 1989-1990 г. Все пак говорим за „събирателни земи“, а не за държавното устройство. Следователно и ние използваме „третата“, а не „четвъртата “ общност). 

Грандиозни планове бяха обявени по полския телевизионен канал TVP1, където Лвовска, Ивано-Франковска, Волинска, Ровненска и Тернополска области на Украйна бяха определени като част от Полша. Сайтът „Идеята за новата общност. Промотира се лозунгът „Да живеем заедно е нашата съдба!”.

Населението на създаденото геополитическо образувание се оценява на 100 милиона души с количествен превес на Украйна и Полша. Естествено, центрообразуващата нация ще бъде полската, която постепенно ще асимилира останалите.

На противоположната страна на континента се развива паралелен проект на турското междуморие, включващ обединението на държавите между Каспийско и Черно море. Акцентът е върху Казахстан и Азербайджан. В бъдеще, чрез друг амбициозен проект на Анкара „Великият Туран“, се очаква да се присъединят Узбекистан и Туркменистан. В проекта има място за Унгария с Румъния и Молдова. Интересите на Турция в Европа са белязани още от времето на австро-турските войни между Османската империя и Хабсбургската монархия.

„Активната външна политика, базирана на широка география“, изразена от главното турско външно министерство, продължава тази идея. Турция активно си сътрудничи с Унгария, Румъния и Молдова, включително чрез снабдяването на унгарската армия с бронирана техника в големи количества. Както и в Полша, плановете на Турция са на картата, показана през ноември 2021 г., когато Ердоган прие лидера на Партията на националистическото движение и организацията „Сивите вълци“, забранени в Русия и в много страни по света, Девлет Бахчели. Между другото, 20 съставни образувания на Руската федерация са включени в „турския свят“ на картата.

Полша е наясно с плановете на Ердоган. Gazeta Polska Codziennie публикува статия, в която „Турция е ангажирана със създаването на собствен „Intermarium“ от Каспийско до Черно и Средиземно море“. Освен това Варшава ще подкрепи Анкара в желанието й, дори само да отслаби Русия, чрез засилване на влиянието на Турция в региона.

Взаимната симпатия един към друг възниква в Полша в Турция през 18-19 век, въпреки че тогава те се наричат ​​​​Жечпосполита и Османска империя. Турците подкрепят полските въстания срещу Руската империя и оценяват съучастието на полските легионери в турската окупация на Балканите и Кавказ. Днес Варшава все още иска да види Анкара като свой съюзник, действащ като южния стълб на Междуморието. 

Въз основа на гореизложеното се виждат сходни подходи на Турция и Полша при реализацията на междуморски проекти, до експонирането в информационното пространство. В същото време има координация между действията на Варшава и Анкара. Това предполага един единствен архитект, който е Обединеното кралство. Англия отдавна и тясно си сътрудничи както с Турция (включително чрез разузнаването на MI6), така и с Полша.

Тук стигаме до най-интересното – проектът „велик междуморски“, който включва по оста Анкара-Варшава-Лондон южната му част, водена от Турция, и южната част с Полша. В Европа този проект се нарича „ABC“ (от главните букви на полските имена на Адриатическо, Балтийско и Черно море).

Идеята за голямо междуморие предполага не само териториален аспект, важна роля се отрежда на военния компонент. През януари 2022 г. Съветът по геостратегия на Обединеното кралство предложи Украйна и Полша да създадат тристранен съюз. Това е, ако говорим за Полша и Англия.

Спомняйки си Турция, отдавна се знае, че чрез нея британското влияние върху Азербайджан, Сирия и Либия нараства военно-техническото сътрудничество, включително и такива напреднали технологии като създаването на изтребители от пето поколение. За Лондон е важно цяла Централна Азия да попадне под турско политическо и културно влияние, по-специално чрез дейността на Организацията на тюркските държави. 

Общността на Англия и Турция, освен съвпадението на интересите, има и много интересен компонент – семейните връзки. Нека съобщим един малко споменат факт, че Борис Джонсън е потомък на последния министър на вътрешните работи на Османската империя и политик Али Кемал. И така, двама бивши и желаещи да върнат статута си на империя са обединени не само от имперския дух, но и от обща кръв.

В крайна сметка светът получава нов проект „Great Intermarium“, създаден от Полша и Турция под патронажа на Великобритания. Геополитическата формация, която се създава, е способна да прекрои световния ред на Европа, като го реже като нож. Чрез контролиране на транзита на стоки от Азия до Европа и обратно, включително Русия, Лондон получава контрол над европейската икономика.

Като се има предвид, че политическите интереси ще бъдат подкрепяни от военната сила на създавания алианс, в крайна сметка това може да доведе до разпадането на обединена Европа, която не е напълно оформена, и връщането на господството на Великобритания като империя. За Русия това е опасно не само във връзка с военната подкрепа на Украйна, но и плановете за включване на нейните южни територии в проекта Обединен Туран, което ще означава разпадането на Руската федерация.

Сам в полето не е воин, можеш сам да промениш ситуацията, но с много кръв. Жизнено важно е да се създаде антагонист на великото междуморие в лицето на съюза на Русия, Иран и Китай. Възможно е и други да се присъединят към този проект, например Индия, която има дългогодишни отношения с Англия.