Наричат билката трепетлика заместител на аспирина, тъй като в кората й се съдържа салицин, който е подобен на аспирина. Както аспиринът, така тази билка има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие

Трепетликата е вид топола и се среща в Европа и Азия в планински райони. Освен кората, за лечебни цели се използват листата и пъпките на трепетликата.

В народната медицина билката се прилага за лечение на възпалени на дихателни пътища, възпаление на пикочния мехур и увеличена простата. Освен това трепетликата помага на хора, които са подложени на постоянен стрес и в резултат получават сърцебиене.

https://www.edna.bg

Трепетлика
Populus Tremula L.
осика

Описание: Дървесен вид със силно разклонена широка корона.

Разпространен е из цялата страна, като в планините се изкачва почти до 1900 м надморска височина. Има съпътстваща функция в съобществата на обикновения горун, двата вида бук. смърч и бял бор. Проявява пионерни качества и бързо заема освободените горски пространства след изсичане, пожарища или ветровали. Тук образува самостоятелни съобщества, които се явяват част от непрекъснатите промени на горските екосистеми, т. е. постепенно те ще бъдат заменени от характерните за района дървесни видове и трепетликата отново ще има подчинена роля. Характерните белези на този вид са закръглените или триъгълно елиптични, късо заострени, едро и неправилно тъпо назъбени по края, без прозрачен ръб листа.

Приложение: Трепетликата има типичен евроазиатски ареал. Дървесината й се използва както в хартиено-целулозната промишленост, така и за изработването на различни предмети за нашия бит, включително и кибритени клечки.

Това е дърво-вампир, пиявица. При дълъг контакт е възможно главоболие, сънливост, затруднено дишане, гадене, понякога дори и загуба на съзнание. Трепетликата помага за снемане на възбудата и излишната енергия. Активна е само от 14 до 18 часа.

По духовния път лекът е важен при дисхармония между степента на „отваряне“ и способността тя да се реинтегрира в стабилно (центрирано) равновесие. Физически „Трепетликите“ могат да страдат от отслабен имунитет с трески, кашлици, цистити, нарушено храносмилане с подуване на корема от газове и др.

Това е едно от най-често предписваните Бахови средства, често се комбинира с Гарвански лук.

В народната медицина:  Приема се спиртна настойка от пъпки от трепетлика в съотношение едно към десет по 25-30 капки на ден. Отварата и настойката от трепетлика се прилагат при хроничен цистит, също и при слабост на пикочния мехур и др.

Като продукт

Трепетлика – листа

Може да се ползва при:
 задръжка на течности, бъбречни възпаления, подагра, ишиас, невралгия, мускулни болки, цистит.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката киснат 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Опаковка: 40 гр. сухи листа в целофанов плик.

Билков чай, добавка към храната.

http://www.zdravnitza.com/

При радикулит – кора от трепетлика

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
 • трепетлика – 10 грама кора
 • вода – 200 милилитра

мерки и количества

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Залейте 10 грама изсушена нарязана копринена кора от трпетлика с 200 милилитра вода. Варете на водна баня в продължение на 30 минути и прецедете.

Пийте от отварата по 1-2 супени лъжици, 3-4 пъти на ден.

Рецептата за отвара от кора на трепетлика при радикулит е от книгата на А. Маркова – Травник: золотые рецепты народной медицины, 2007.

https://simptomi.bg/

Витаминозна напитка от листа на трепетлика

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
 • трепетлика – 1/2 чаша пресни листа
 • вода – 2 чаши

мерки и количества

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Листата на трепетликата съдържат голямо количество витамин С, особено младите пролетни листа.

Вземете половин чаша измити и нарязани млади листа от трепетлика и залейте с 2 чаши гореща вода. Сложете за 15 минути да къкри на слаб огън, охладете и прецедете. Добавете 1 чаена лъжичка сок от лимон или ябълков оцет.

Приема се по 1 супена лъжица, 3-4 пъти на ден за подсилване на организма през пролетта или след боледуванеОтварата може да се приготви като захарен сироп и да се консервира за зимата.

Рецептата е от книгата “Большая энциклопедия. Лекарственные растения в народной медицине, колектив, 2005

 ДОБРУДЖАНЦИ

 1. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 5. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 6. БЪЛГАРИТЕ
 7. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 8. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 9. РИБОЛОВ
 10. ГЮВЕЧ
 11. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 12. България – Китай 中国保加利
 13. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 14. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт