Женската тенис асоциация (WTA) заяви, че Рената Ворачова не е направила нищо погрешно, след като чешката тенисистка бе задържана по същите причини като Новак Джокович и впоследствие депортирана от Австралия.

Визите на Ворачова и световния номер 1 при мъжете Новак Джокович бяха анулирани, след като двамата предоставиха медицински изключения за участие на започващия в понеделник първи за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън. 38-годишната състезателка първоначално получи разрешение да влезе в страната и дори изигра двубой на двойки на турнир в Мелбърн. Но след това тя бе поставена в имиграционен хотел заедно с Джокович, чакайки решение на местните власти. Докато Ворацова напусна Австралия в събота, Джокера остана и спечели съдебна битка, за да остане, поне до решението на имиграционния министър Алекс Хоук, който може да канселира за втори път визата на сърбина и да го изпрати обратно в къщи.

Асоцияцията заяви, че вярва, че всички играчи трябва да бъдат ваксинирани и подкрепи имиграционните политики на Австралия. „Имайки предвид това, усложненията през последните няколко дни, в които атлети са спазили одобрения и оторизиран процес за получаване на медицинско изключение за влизане в страната, са малшанс. Рената Ворачова е спазвала тези правила и процедури, получила „зелена светлина“ за влизане при пристигането си, участвала в турнир и след това внезапно визата й била анулирана, когато не е направила нищо погрешно. Ще продължим да работим с всички власти по адресирането на тази ситуация по подходящ начин“, споделиха от WTA в свое изявление.

Ворачова заяви във вторник, че ще иска компенсация от Тенис Австралия, организатори на турнира от Шлема, и тя „няма да е малка“. „Само самолетният билет струва 2500 евро, а и моят треньор пътува с мен. И след това идва цялото време, хотели, тренировки за Големия шлем, потенциалния награден фонд. Надявам се Тенис Австралия да ме компенсира и да не се стига до съд“, каза тя за всекидневника Denik след пристигането си обратно в Прага.

https://bnr.bg/

loading...