Приемат предложения за облагородяване на градски пространства

0
434

След дългосрочната програма „Място България“ създателите на Сдружение „БГ Бъди активен“ започват годината с нова инициатива – националната мрежа „Активни квартали“.

„Нашето сдружение е със седалище Пловдив, но работим в много кътчета на страната. Програма „Място България“ е свързана с промяна на градските пространство с участието на всички страни – и граждани, и институции. Всяка година работим по нов проект по тази програма. През 2022 г. проектите ще бъдат три и „Активни квартали“ е една от тях“, разказа пред Радио София Румяна Киризиева, координатор на „БГ Бъди активен“.

Тя обясни, че методологията на работа се състои във въвеждането на общностите в промяната на съответните места – от идеята за това, което искат да се случи до изграждането и поддържането на пространството след това.

В момента до 20 януари е актуална поканата за предложения от страна на граждани и организации от различни български градове. Най-добрите от постъпилите предложения ще положат основите на „Активни квартали“, а след това националната мрежа ще се разширява. През тази година в София партньор на инициативите ще бъде сдружението „Безопасни детски площадки“, допълни Киризиева.