Малки населени места регистрираха рекорди – напук на пандемията

Малки населени места изпращат 2020 г. с повече туристи и нощувки спрямо предишни години. Това отбелязват кметовете на Шабла, Царево и други градчета по цялото Черноморие. Добрите резултати в туризма идват в една от най-тежките години, в която Covid-19 нанесе тежък финансов удар по световния туризъм. Дълго време авиокомпании спряха полети, хотели и заведения бяха затворени, екскурзоводи не работиха, туроператори спряха своята дейност.
Това даде възможност българите да преоткрият своите нови красиви кътчета в родината си. И не само! През последните месеци всички цифри сочат, че сънародниците ни са осъзнали значимостта на здравния туризъм. Балнео и СПА центровете в курортни селища и хотелски комплекси са най-предпочитани сред туристите, сочат данните на Единната система за туристическа информация. Все повече български семейства се ориентират към климатолечението – почивки сред природата, с които да презаредят телата си с чист въздух и позитивна енергия.
Годината влиза в историята с това, че хотелиерите и ресторантьорите посрещаха своите гости при безпрецедентни мерки за запазване на здравето им, като поставиха сред приоритетите в работата си дезинфекцията, дистанцията и дисциплината.
Едни от най-красивите плажове в България, намиращи се в района на Добруджанската Черноморска ривиера – в Албена и Кранево, подредиха  чадърите на по 7-8 метра дистанция. Направена бе организация, която да спре разпространението на коронавируса, а с цел привличане на повече български гости и подкрепа към концесионерите, цените на плажните принадлежности – чадъри и шезлонги, на места бяха безплатни, а на други – на символични цени от по левче.
Затворени комплекси край Каварна като „Бялата лагуна“ и „Топола Скайс“ бяха като бялата лястовица за туризма в Добруджа. Седмици наред през лятото те отбелязваха висока заетост, която се дължи не само на добрия продукт, но и на професионалното и последователно отношение към гостите. Румънските и българските туристи реализираха най-много нощувки, като благодарение на тях работиха много от туристическите обекти в област Добрич. НДТ

loading...