Административният съд във Варна отложи делото за шистовия газ за 9 юли т.г. от 12 ч. Причината – непълна петорна експертиза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ОЩЕ НА ТЕМА ШИСТОВ ГАЗ

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

ПОРЕДНОТО ДЕЛО НА РУСГЕОКОМ СРЕЩУ ЗАБРАНАТА НА РИОСВ ЗА ДОБИВ НА ГАЗ В РАЙОНА НА Г.ТОШЕВО Е УТРЕ

Поредното дело  на Русгеоком срещу решението на РИОСВ Варна за забрана на концесията за добив на газ в района на Генерал Тошево е утре /днес – 14.05.2019 г./ от 11.00  часа във Варненски административен съд, съобщи за радио Добруджа Синтия Недялкова от Гражданска инициатива  против проучването и добива на шистов газ. Делото е решаващо, защото експерти ще се произнесат за това дали е опасно или не добиването на газ в плодородната добруджанска земя на община Генерал Тошево, заяви Недялкова.

НДТ ПРИПОМНЯ: Миналата година Добруджа въстана срещу намеренията да надупчат и отровят земята ни. Имаше митинги, шествия, автопоходи, дебати… Имаше стотици писания, имаше компетентни експертни мнения, имаше народно недоволство, имаше обещание от висшите ешалони на властта у нас… Имаше дори референдум, на който хората казаха категорично „не“ на унищожението. Имаше и експертно становище на РИОСВ против добива на газ в община Генерал Тошево… Но – живеем в демократична държава, което в конкретния случай очевидно значи, че гласът на народа няма кой знае какво значение, тъй като фирмата „Русгеоком“, чиито намерения за дупчене на тошевския чернозем не са угаснали, заведе дело в Административен съд Варна – нещо на което има право по демократичните закони. Припомняме, че „Русгеоком БГ“ обжалва решението на Регионалната инспекция по околната средата и водите – Варна за неодобряване на инвестиционното предложение за добив на газ в находище „Спасово“. И така – сагата започна отново. Като заинтересовани лица по делото бяха конституирани трима души – хора, които активно заявиха позицията си по време на масовите протести: Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия. Съдът отхвърли по някакви причини други наши съграждани, проявили желание да получат подобен статут.