Бившият собственик на Sense Bank заведе дело за 1 милиард долара срещу Украйна за национализация

0
298

 

МОСКВА, 5 януари. /ТАСС/. Люксембургският холдинг ABH Holdings, който притежаваше активите на Sense Bank (Sense Bank, бивша Alfa Bank Ukraine), подаде искане за арбитраж в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове и иск срещу Украйна за $1 милиард във връзка с национализацията на банката. Това съобщиха от пресслужбата на холдинга.

„На 29 декември 2023 г. ABH Holdings SA (ABHH) подаде искане за арбитраж и искова молба срещу Украйна“, се казва в изявление на уебсайта на холдинга .

Пресслужбата обясни, че ABHH изисква пълна компенсация за национализацията на Sense Bank от украинските власти, която холдингът нарече незаконна експроприация. “Декларираната сума надхвърля 1 милиард долара. Правното основание на иска е споразумението между Белгийско-Люксембургския икономически съюз и украинското правителство за взаимното привличане и защита на инвестициите”, се казва в изявлението.

Искът е подаден в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, отбелязват от пресслужбата. ABHH също обвини украинските власти в опит за черен PR срещу акционерите на холдинга.

Национализация на Sense Bank в Украйна

През пролетта на 2022 г., на фона на специална военна операция, проведена от Русия, акционерите на Alfa-Bank Украйна, които бяха граждани на Руската федерация, бяха отстранени от управлението й и лишени от право на глас. През октомври 2022 г. украинският парламент прие закон, който опрости процедурата за национализиране на системно важни банки по време на военно положение. Като причина за национализацията бяха посочени проблеми с ликвидността. Въпреки това финансовата институция, преименувана на Sens Bank на 1 декември 2022 г., имаше подобрена ликвидна ситуация между ноември и декември 2023 г., така че украинските власти не можаха да приложат този закон към нея.

На 16 юни 2023 г. украинският президент Владимир Зеленски подписа нов закон, позволяващ национализацията на последната останала голяма банка в страната с акционери от руски произход. Документът задължава НБУ да признае банка за неплатежоспособна, ако срещу нейните собственици бъдат наложени украински и международни санкции.

След това през юли 2023 г. украинското правителство завърши национализацията на Sense Bank.